Hrvatska: Veliko zanimanje za rusku vakcinu

Hrvatska: Veliko zanimanje za rusku vakcinu

Prema pisanju hrvatskih medija , ambasada Rusije u Zagrebu svakog dana odgovara na desetine poziva i poruka, telefonom ili e-mailom, u kojima hrvatski državljani pitaju kako da dođu do ruske vakcine protiv Covid-19.

Građani tako, prema Večernjem listu, pitaju mogu li se doći vakcinisati u ambasadu ili mogu li vakcinu tamo kupiti. Zanima ih gde i kako mogu doći do vakcine, a jedan deo pitanja se odnosi na mogućnost da se kupi karta i ode u Rusiju na vakcinaciju Sputnik V vakcinom.

“Naravno da bismo hteli da pomognemo, ali mi ne provodimo vakcinaciju niti nabavljamo vakcine. Ambasada Ruske Federacije u Hrvatskoj, kao diplomatsko predstavništvo, ne sme da se bavi nabavkom, isporukom, distribucijom i prodajom vakcina. Takođe, nije moguće otići u Rusiju jer je tamo u toku vakcinacija isključivo ruskih državljana”, rekli su u ambasadi.

Za uvoz bilo kakvih lekova u Republiku Hrvatsku potrebne su odgovarajuće dozvole državnih organa i nadležnih institucija Evropske unije, dodaju u ambasadi. Kako je rečeno, spremni su da ulože sve napore za intenziviranje bilateralnog dijaloga te za maksimalno brzo rešenje pitanja isporuke vakcine ruske proizvodnje ako bude postojala inicijativa hrvatskih vlasti.

“Nažalost, do sada nismo dobili nikakav službeni zahtev hrvatske strane u vezi s nabavom ruske vakcine”, kažu iz ambasade.

U ambasadi tvrde da se čak ni oni nisu još uvek vakcinisali. U Rusiju ne idu zbog problema s direktnim putovanjima, a s druge strane, hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova poslalo je 29. januara notu stranim diplomatskim predstavništvima  u kojoj se kaže da će predstavnici diplomatskog kora u Hrvatskoj te svi strani građani koji borave na teritoriji Hrvatske biti vakcinisani prema rasporedu po kojem su prioritet medicinski radnici, štićenici u domovima te stariji od 65 godina i ugrožene grupe.

Veliki interes Hrvatske, ali i građana Rusije s prebivalištem u Hrvatskoj, za ruskim vakcinama nastao je nakon objave rezultata treće faze kliničkog ispitivanja Sputnik V u časopisu The Lancet 2. februara, navodi Večernji list.

Dodaje se da je u EU samo Mađarska nabavila ruske vakcine, dok su neke druge države pokazale zanimanje, ali za sada čekaju odluku Evropske agencije za lekove koja prethodno mora da dobije aplikaciju od proizvođača.