Hrvatska: Više od jedne trećine poslanika u državnom parlamentu imalo je ili ima COVID-19

Hrvatska: Više od jedne trećine poslanika u državnom parlamentu imalo je ili ima COVID-19

Predsednik parlamenta Gordan Jandroković izjavio je u ponedeljak da se više od trećine članova parlamenta oporavilo od COVID-19, da je trenutno zaraženo ili da je u samoizolaciji.

Prema zvaničnim statistikama, 29 poslanika se oporavilo od COVID-19 ili je još uvek zaraženo, a još 25 je bilo u samoizolaciji, što čini ukupno 54 poslanika ili više od jedne trećine, rekao je Jandroković u intervjuu za Hrvatski radio, napominjući da je stopa zaraze očigledno bila veća u parlamentu nego u opštoj populaciji.

Ponovo je pozvao na poštovanje epidemioloških ograničenja i zahvalio svima koji su ih se pridržavali tokom proteklih meseci.

Jandroković je rekao da odluka o uvođenju propusnica koje omogućavaju putovanje još nije doneta i da se nada da će se smanjiti broj novih infekcija i smrtnih slučajeva, što će taj potez učiniti nepotrebnim.

„Ali takođe moramo biti spremni za dodatna ograničenja, u slučaju da broj poraste.“

Odbacio je kritike opozicije da je samo vlada odgovorna za posledice epidemije jer nije prihvatila nijedan njen predlog.

Odgovornost za širenje zaraze snose oni koji se ne pridržavaju ograničenja, a pokretanje pitanja odgovornosti u ovom trenutku neće pomoći da se situacija promeni na bolje, rekao je Jandroković, pohvalivši rad nacionalnog tima za odgovor na COVID-19 .

Jandroković je rekao da je zadovoljan radom parlamenta ove godine, dodajući da ga novi parlament nije impresionirao.

„Počelo je vrlo dobro, delovalo je ozbiljnije, sadržajnije, ali kako vreme prolazi, imam utisak da opozicija pribegava načinu rada prethodne opozicije, sa puno buke, agresije i rasprava koje se graniče sa incident i vrlo malo supstance i konkretnih predloga “, rekao je Jandroković, dodajući da se čini da takođe postoji značajan nedostatak političkog iskustva i političke i ljudske mudrosti.