Hrvatska Vlada odbila zahtev BiH za pravnu pomoć u vezi sa ratnim generalima

Hrvatska Vlada odbila zahtev BiH za pravnu pomoć u vezi sa ratnim generalima

Hrvatska Vlada odlučila je u četvrtak da odbaci zahtev Glavnog državnog tužioca Bosne i Hercegovine da preuzme gonjenje visokih oficira vojske zbog sumnje u kršenje međunarodnog prava tokom operacije Bljesak.

“Odluka o odbijanju zahteva donesena je nakon temeljne analize”, rekao je premijer Andrej Plenković, prenosi državna agencija Hina.

“Ministarstvo pravde nam je dostavilo izveštaj o tome, stručnjaci su proučili dokumentaciju, a nakon toga smo odlučili da odbijemo taj predlog iz Bosne i Hercegovine”, rekao je Plenković novinarima.

Dokumentacija poslana iz Bosne i Hercegovine nije dala osnovu za pokretanje bilo kakvog postupka u Hrvatskoj. Plenkovićeva Vlada obavestila je ratne generale o ovoj odluci ranije u četvrtak.

Tokom maja 1995. godine, u operaciji Bljesak Hrvatska je povratila kontrolu nad Zapadnom Slavonijom i gradom Okučani, koji se nalazi oko 130 kilometara jugoistočno od Zagreba.

Premijer Plenković ponovio je da su “Domovinski rat i operacije poput Bljeska i Oluje 1995. bili temelji slobode i današnje hrvatske države”.

Zahtev je odbijen u skladu sa zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći i sporazumom o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnopravnim stvarima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Plenković je rekao i da bi tužilaštva u Bosni i Hercegovini “da su imala dovoljno informacija, dokumenata i saznanja o bilo kakvoj sumnji za ratni zločin, sami pokrenuli postupak”.

Pavao Miljavac, koji vodi Hrvatsko udruženje generala, rekao je danas da je kontaktirao ratne komandante koji su pomenuti u zahtevu BiH i da su se takođe složili da je odbijanje zahteva “jedino moguće rešenje”.

“Mogu reći da nikada nismo dali nikakvo usmeno ili pismeno naređenje o granatiranju civilnih ciljeva, pa zbog toga nismo mogli počiniti ratne zločine”, rekao je on.

Početkom avgusta hrvatsko Ministarstvo pravde potvrdilo je da je primilo pismo od Tužilaštva BiH da preuzme krivično gonjenje protiv 14 generala hrvatske vojske osumnjičenih od strane Bosne i Hercegovine za ratne zločine navodno počinjene tokom operacije Bljesak 1995. godine.

Prema medijima, na spisku Tužilaštva BiH nalazi se 14 visokih hrvatskih oficira, među kojima su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet-Lošo i Luka Džanko, kao i preminuli generali Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

Oni su u tom zahtevu osumnjičeni da su tokom operacije Bljesak naredili neselektivno granatiranje područja u gradovima Bosanska Gradiška i Kozarska Dubica na desnoj obali reke Save 1995. godine.