Hrvatska: Vlada radi na normalizaciji života i privrede

Hrvatska: Vlada radi na normalizaciji života i privrede

Hrvatski premijer Andrej Plenković održao je u sredu uveče telefonske razgovore sa četiri lidera evropskih zemalja o ponovnom pokretanju turističke industrije, sektora važnog za hrvatsku privredu.

Zabrana ne-esencijalnih putovanja, koju su uvele mnoge zemlje u pokušaju da suzbiju širenje COVID-19, negativno je uticala na turistički sektor, koji čini 20 posto bruto domaćeg proizvoda Hrvatske, koja je popularna destinacije mnogih Evropljana.

Prema informacijama koje je objavio na svom Twitter nalogu, Plenković je razgovarao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, austrijskim kancelarkom Sebastianom Kurzom, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i slovenačkim premijerom Janezom Janšom.

Prošle nedelje su o ovoj temi obavljeni i razgovori Plenkovića i njegovog češkog kolege Andreja Babiša.

Konferencijski poziv sa četiri lidera bio je fokusiran i na sastanak samita EU sa zemljama Zapadnog Balkana, koji je trebalo da bude održan u maju u Zagrebu. Zbog epidemije koronavirusa sastanak na vrhu biće održan kao virtuelni događaj do kraja hrvatskog šestomesečnog predsedavanja Savetom EU u prvoj polovini 2020. godine.

U četvrtak popodne, šefovi država ili vlada EU održaće video konferenciju na kojoj će razgovarati o zajedničkom odgovoru na ekonomske i socijalne posljedice krize izazvane koronavirusom.

Očekuje se da će postići dogovor o strategiji za oporavak od posledica epidemije i o postepenoj reaktivaciji ekonomije.

Na konferenciji za novinare u sredu uveče, Plenković je rekao da je usaglašen paket mera o postepenom reaktiviranju privrednih i društvenih aktivnosti koji će se provoditi u tri faze. U određivanju faza vodilo se računa da se ne ugroze postignuća u borbi protiv COVID-19, a da se istovremeno pomogne privrednicima.

„Paket mera bit će glavna tačka sednice Vlade u četrvtak“, rekao je Plenković i podsetio da su „naše mere zdravstveno-restriktivnog karaktera ostvarile rezultate, brzina zaraze epidemijom je spora, a broj smrtnih slučajeva dosad je relativno mali“.

„Način na koji smo se suočili s epidemijom, u odnosu na brojne zemlje, možemo oceniti izrazito dobrim“, poručio je Plenković.

Dodao je da se počinje sa “faznom reaktivacijom” koja će se događati u tri faze –  od 27. aprila, 4. maja i 11. maja.