Hrvatska: Vlada spremna za povratak iseljenika

Hrvatska: Vlada spremna za povratak iseljenika

Hrvatski iseljenici koji su izgubili posao u državama članicama EU počeli su se vraćati u Hrvatsku nakon izbijanja krize se koronavirusom, svesni da će medicinski troškovi, u slučaju da se zaraze, biti mnogo veći nego u Hrvatskoj, piše u ponedeljak Večernji list.

U slučaju da kriza potraje, broj iseljenika koji se vraćaju u Hrvatsku će porasti, jer će kao stranci u drugim zemljama EU biti među prvima koji će biti otpušteni, navodi dnevnik.

Prema demografu Stjepanu Štercu, oni koji su napustili Hrvatsku u proteklih nekoliko godina vratiće se u Hrvatsku jer će izgubiti posao u krizi i neće moći da plaćaju skupe najamnine i zakup stana u EU.

Teško je proceniti koliko će se njih vratiti, ali pod pretpostavkom da je oko 350.000 Hrvata iselilo i da će mnogi od njih izgubiti posao tokom krize, može se proceniti da bi se do 50.000 njih potencijalno moglo vratiti u Hrvatsku , rekao je Šterc.

To ne znači da bi se svi vratili odmah, već kasnije i tokom narednih nekoliko godina. Broj povratnika zavisiće od reakcije Hrvatske na ekonomsku krizu, piše dnevnik.

Šterc ističe da nije sigurno da će se Hrvati druge i treće generacije vratiti u Hrvatsku jer su se nastanili u inostranstvu i neće napustiti svoja prebivališta.

„Raseljeni koji su napustili Hrvatsku poslednjih godina biće oni koji se vraćaju zbog krize, mnogi će ostati bez posla i neće moći da plaćaju skupe zakupnine u EU. U ovoj situaciji se od ljudi očekuje da se vrate u bezbednost svog doma“, rekao je Šterc.

„Ovakve krize pokazuju da je nacionalni koncept države bitan jer se sve strateške odluke država donose unutar granica. Da bismo se razvijali, moramo se oslanjati na svoje ukupno bogatstvo i stanovništvo, ono u zemlji ili izvan nje. Moramo razvijati poticajne modele za povratak iseljenih, ne samo u smislu fizičkog povratka, nego i kad je reč o investicijama u Hrvatsku. Ako ulažu u Hrvatsku, treba ih osloboditi plaćanja nekih poreza jer se naša privreda neće moći razvijati uz ovakvu snagu prirodnog pada stanovništva,” kaže Štern.

Hrvatska Vlada kaže da pažljivo nadzire situaciju i svi građani Hrvatske koji se žele vratiti u domovinu su dobrodošli, te će razmotriti sve mogućnosti kako im pomoći i olakšati povratak u Hrvatsku.

Uz diplomatsku pomoć, poslednjih dana u Hrvatsku se vratilo ukupno 1.200 prognanika. Većina onih koji su se vratili i s kojima je razgovarao Večernji list, rekli su da će se oni vratiti u zemlje u inostranstvu čim se okonča koronavirusna kriza. Dio njih je rekao da su njihovi poslodavci razumjeli situaciju i željeli otići kući. Drugi su, pak, rekli da će potražiti drugi posao, ali nemaju nameru da ostanu u Hrvatskoj.