Hrvatska: Vlada traži rešenja za prekoračenja po tekućim računima građana

Hrvatska: Vlada traži rešenja za prekoračenja po tekućim računima građana

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas sa predsednicima uprava banaka u vezi s pitanjem prekoračenja po tekućim računima građana u Hrvatskoj.

Pored premijera, sastanku su prisustvovali potpredsednik Vlade i ministar finansija Zdravko Marić i ministar privrde i održivog razvoja Tomislav Ćorić, kao i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

U izjavi za medije nakon sastanka, ministar Marić je poručio da je glavni cilj bilo nalaženje adekvatnog i zadovoljavajućeg rešenja, a pritom je Vladin fokus na potrošačima i njihovoj zaštiti, uzimajući u obzir problematiku u celini.

Rekao je da se na sastanku iskristalizovalo nekoliko vrlo dobrih predloga koji mogu pomoći u ispunjavanja određenih, važnih principa – s jedne strane princip socijalne osetljivosti, a s druge strane princippravičnosti.

Marić je dodao da je sada jasnije i šta je dovelo do ovakve situacije.

Podsetio je da su od 2010. u Zakonu o potrošačkom kreditiranju legitimno prepoznata dva instituta prekoračenja na tekućim računima – dopušteno i prećutno.

Međutim, problem se javio od 2018. godine kada je prećutno prekoračenje postalo predominantan oblik, na koji se odnosi gotovo 95 posto svih prekoračenja.

“Rešenja i predlozi koji su stavljeni na sto vode prema tome da se usmerimo upravo na segment dopuštenog prekoračenja kao onoga koji bi trebao biti predominantan jer je i u samom Zakonu on puno detaljnije, jasnije i transparentnije regulisan”, istakao je ministar.

Koje god rešenje bude odabrano, naglašava ministar, važno je da obezbedi maksimalnu informisanost, transparentnost i što bolju razumljivost, uz što manje administracije.

Istakao je da ni u kom slučaju nije namera da se ukinu ta prekoračenja i na taj način stvoriti pritisak na egzistenciju građana, niti bi Vlada podržala takav predlog kao potencijalno rešenje.

Direktor Hrvatskog udruženja banaka Zdenko Adrović rekao je da su predstavnici banaka na sastanku premijeru Plenkoviću, ministru Mariću i guverneru Vujčiću preneli iskustva drugih zemalja, s obzirom da je hrvatski bankarski sustav internacionalizovan.

Kako je rekao, prezentovali su kamatne stope koje prevladavaju u drugim zemljama, i praksu da, na primer, druge zemlje nemaju ograničenu efektivnu kamatnu stopu, kao što je slučaj u Hrvatskoj.

“Drago mi je da radimo na rešenju koji će zadovoljiti sve strane, a pogotovo da ćemo na kraju poboljšati zaštitu potrošača”, rekao je Adrović.