Hrvatska: Vlada ulaže u projekte u Slavoniji, Baranji i Srijemu

Hrvatska: Vlada ulaže u projekte u Slavoniji, Baranji i Srijemu

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas u Našicama da je u Projektu Slavonija, Baranja i Srijem do sada ugovoreno 16,53 milijardi kuna, odnosno 88 posto ukupne alokacije, a isplaćeno je 6,6 milijardi. To je povećanje od 5,2 milijarde kuna ugovorenih sredstava i 2,1 milijarde isplaćenih sredstava, u odnosu na poslednju sednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

U svom uvodnom obraćanju, premijer Plenković istakao je da je 2020. bila jedna od najizazovnijih godina za Hrvatsku u proteklih 25 godina zbog neverojatne zdravstvene krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, njenih posledica na hrvatsku ekonomiju, ali i na ostale aspekte života.

“Usprkos pandemiji koronavirusa, uspeli smo smanjiti očekivani pad BDP-a, pravovremenim otvaranjem obezbediti gotovo 50 posto rezultata turističke sezone u odnosu na prošlogodišnju rekordnu, odraditi predsedanje Savetom EU, ući u Europski finansijski mehanizam II, u rekordnom roku nakon parlamentarnih izbora formirati parlamentarnu većinu, doneti zakon o obnovi nakon zemljotresa, a sada krenuti na zacrtane aktivnosti Vlade – socijalnu sigurnost, ekonomsku suverenost, posebno u području poljoprivrede i energetike, te jačanje globalne prepoznatljivosti zemlje,” poručio je premijer Plenković.

Dodao je da je po po prvi put obezbeđena nova pretpostavka – 22 milijarde eura iz evropskog budžeta za sledećih sedam godina, što je posebno važno za Slavoniju, za kohezionu politiku te politiku koja se odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj.

Plenković je rekao i da se radi na redigovanju nacionalne razvojne strategije do 2030. godine, jer je ona izrađena prije pandemije i izmenjenih privrednih okolnosti te da je u toku finalizacija tog dokumenta.

Predsednik hrvatske Vlade najavio je da će razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem biti proširen kako bi se ozakonile izmene za već utvrđene projekte, te utvrdili novi izvori finansiranja za koje do sada nisu bila obezbeđena sredstva.

Istakao je i da će se u razvojni sporazum uključiti razvojni strateški projekti, a reč je o 38 projekata, vrednih 10,7 milijardi kuna.

“Nastavit ćemo s projektom integrisanih teritorijalnih ulaganja za urbana područja, Osijek i Slavonski Brod, nastaviti s programom integrisane, privredne i socijalne regeneracije malih gradova, na ratom pogođenim područjima, kao i Programom proizvodi Slavonije, Baranje i Srijema, u cilju smanjivanja razlika u stepenu razvoja”, rekao je Plenković.

Dodao je da je današnji sastanak i prilika za potpisivanje čak 66 ugovora, ukupne vrednosti 440 miliona kuna za niz različitih projekata.