Hrvatska: Vladajuća stranka se priprema za izbore

Hrvatska: Vladajuća stranka se priprema za izbore

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u ponedeljak da će, kada parlamentarna većina donese odluku o parlamentarnim izborima, Državna izborna komisija (DIP) donositi svoje odluke i konsultovati se sa Institutom za javno zdravstvo o mogućim preporukama.

“Mi ćemo se u parlamentarnoj većini složiti oko toga kada procenimo da su epidemiološke okolnosti odgovarajuće, što ja mislim da jesu, i nakon toga u Parlamentu možemo doneti odluku o tome. U svakom slučaju, to je u nadležnosti DIP-a, organizovati izbore, i on će o tome donositi svoje odluke. Kada se donese odluka o izborima, siguran sam da će se DIP, logično, konsultovati s Hrvatskim institutom za javno zdravstvo o eventualnim preporukama “, rekao je Plenković novinarima pre sastanka Predsedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

On je rekao da će sve biti poznato kada se na dnevnom redu budu izborne liste, dodajući da je Damir Krstićević, koji je podneo ostavku na mesto ministra odbrane, i dalje član Predsedništva vladajuće stranke.

“U ovaj mandat idemo sa solidnim dostignućima. Već tri godine postižemo ono što smo obećali. Sada smo pokazali ne samo da smo konsolidovali državu i da je mnogo bolje nego kada smo pobedili, nego i da znamo kako izaći na kraj sa javnim izazovima u zdravstvu i ogromnim paketom ekonomskih i socijalnih mera,” naglasio je on.

Plenković je rekao da je u Vladi održan veliki sastanak vezan za obnovu Zagreba nakon zemljotresa i da je dogovoreno da Vlada u četvrtak usvoji zaključak o pokrivanju troškova najma za sve one koji ne mogu živjeti u svojim domovima.

“Da bi ljudi koji trenutno borave u studentskom domu mogli da se u roku od mesec dana presele u stanove koji su na tržištu … Naći ćemo način da tim ljudima obezbedimo privremeni smeštaj”, rekao je on.

Dodao je da će Ministarstvo građevinarstva formirati posebnu radnu grupu koja će pregledati preliminarnu procjenu štete od zemljotresa tako da se može dobiti jedinstvena, sveobuhvatna slika stvarne situacije u Zagrebu, kao i potreban nivo rekonstrukcije.

“Ministarstvo građevinarstva izdaće smernice za buduću rekonstrukciju zgrada koje moraju biti u skladu sa odgovarajućim seizmičkim kriterijumima. Predlog zakona biće spreman za javnu raspravu ove nedelje. Naše je mišljenje da će, imajući u vidu prirodu, dugoročna rekonstrukcija , potreba da se ugrade svi elementi, da se o zakonu moraju ozbiljno konsultovati “, rekao je Plenković.