Hrvatska: Vladine mere za ublažavanje uticaja pandemije koronavirusa

Hrvatska: Vladine mere za ublažavanje uticaja pandemije koronavirusa

Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić rekao je u utorak da su ekonomske mere osmišljene za ublažavanje uticaja pandemije koronavirusa inicijalne, dok se na drugim merama radi i država će pokazati maksimalnu fleksibilnost prema poreskim obveznicima.

Obraćajući se konferenciji za novinare u zgradi Vlade zajedno sa premijerom Andrejem Plenkovićem i drugim ministrima zaduženim za različite delove ekonomskog sektora, Marić je rekao da se od 63 mere koje je Vlada usvojila prošle nedelje 90% već primenjuje.

“Izmene i dopune pravila o primeni Opšteg zakona o porezu stupile su na snagu danas i omogućavaju odlaganje plaćanja određenog javnog doprinosa, kao i beskamatnu otplatu,” rekao je Marić.

Poreski obveznici od danas mogu podneti svoje poreske prijave, rekao je Marić, apelujući na građane da prvenstveno koriste internet komunikaciju i izbegavaju pozivanje poreske uprave zbog zagušenja.

Prema kriterijima podobnosti za vladine mere, podnosioci zahteva ne smeju imati porezni dug veći od 200 kuna, godišnji prihod im mora pasti za 20% ili očekuju da će se njihovi prihodi smanjiti za 20% ili više u narednim mesecima.

„Nadajmo se da su ove mere dovoljne, međutim, svi smo duboko svesni da će posledice epidemije koronavirusa za zdravstveni sistem i zdravlje građana, kao i na ekonomski sektor sigurno trajati duže od perioda za koji trenutno mislimo“, rekao je on dodajući da zbog toga Vlada već radi na drugim merama.

Vlada će nadoknaditi jedinicama lokalne uprave i Hrvatskom zavodu zdravstvenog osiguranja sve odgođene obaveze, poput poreza na dohodak i doprinosa za zdravstveno osiguranje, podsetio je Marić.