Hrvatska zabranjuje letove iz Velike Britanije

Hrvatska zabranjuje letove iz Velike Britanije

Hrvatska je, zajedno sa nekoliko drugih zemalja, uvela privremenu zabranu letova iz Velike Britanije zbog pojave nove varijante koronavirusa.

Hrvatski premijer Andrej Plenković objavio je sinoć na Tvitteru poruku u kojoj se kaže:

„Hrvatska iz predostrožnosti privremeno obustavlja putničke letove iz Velike Britanije u narednih 48 sati, dok nam se ne pruže preciznije informacije o novoj varijanti virusa”.

„Zaštita zdravlja građana je prioritet“, rekao je Plenković u Tviter poruci.

Osim Hrvatske, Francuska, Irska, Nemačka, Austrija, Bugarska, Holandija, Kanada i Italija, kao i neke druge evropske države, već su počele da primenjuju zabrane putovanja sa Velikom Britanijom nakon što je prijavila zarazniju varijantu koronavirusa koja je “van kontrole”.

Zabrana, koja je već na snazi, prva je zabrana izrečena bilo kojoj zemlji zbog koronavirusa od strane Hrvatske, koja je uvela mnogo opušteniji pristup tumačenjima direktiva EU. Bila je to jedina zemlja EU otvorena za Amerikance ovog leta, u početku bez negativnog PCR testa do 10. jula.

Hrvatska će sa trenutnom zabranom najverovatnije pratiti ostale zemlje EU. Šta god da se dogodi sa zabranom, doći će do promene britanskih zahteva za ulazak u Hrvatsku od 1. januara, kada se završava prelazni period za Bregzit. Trenutno je Hrvatska zatvorena za zemlje koje nisu članice EU / EEA za turizam najmanje do 10. januara, iako bi neki turisti mogli ući s potpuno unapred plaćenim smeštajem.

Prema izveštajima medija, cela Evropska unija razmišlja da nametne zabranu, a u toku su konsultacije o zajedničkom odgovoru na putovanja pomorskim, železničkim i drumskim putovanjima iz Velike Britanije.

Francuski i nemački lideri Emmanuel Macron i Angela Merkel i dvoje najviših zvaničnika Evropske unije Ursula von der Leien i Charles Michel održali su razgovore o tom pitanju.

Za danas je zakazan sastanak Evropskog saveta o koordinaciji akcija EU.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da je u „bliskom kontaktu“ sa zvaničnicima Ujedinjenog Kraljevstva zbog pojave nove varijante koronavirusa.

Nova varijanta se širi brže od originalne verzije, ali se ne veruje da je smrtonosnija.

Zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom, ista mutacija virusa Covid-19 otkrivena je i u Holandiji, Danskoj i Australiji, rekla je WHO za BBC.