Hrvatska zadovoljna planom podrške EU

Hrvatska zadovoljna planom podrške EU

Hrvatska može biti veoma zadovoljna planom privrednog oporavka koji je izradila Evropska komisija, rekao je u sredu predsednik Vlade, Andrej Plenković, dodajući da je za Hrvatsku predviđeno 10 milijardi evra što bi trebalo pomoći u privrednom oporavku nakon krize prouzročene pandemijom koronavirusa.

Plenković je, komentarišući plan ekonomskog oporavka Evropske unije, koji je predstavila predsednica Europske komisije Ursula von der Leyen, naglasio kako je on vrlo važan za sve države članice, a posebno za Hrvatsku.

“Posledice ove krize su bez presedana i to pokazuje koliko je važna evropska solidarnost, zajedništvo, vodstvo i odlučnost i podrška državama članicama i svim građanima Europske unije”, kazao je Plenković, dodajući kako je i za sve one koji u to sumnjaju ovo dokaz koliko je dobro biti članica Evropske unije u situacijama poput sadašnje.

“Za Hrvatsku je predviđeno nešto više od 10 milijardi evra, kroz instrument Nova generacija Evropske unije, od čega su 7,3 milijarde evra bespovratna sredstva, a 2,65 milijardi su mogući zajmovi”, rekao je Plenković, pojasnivši kako je reč o novcu namenjenom oporavku hrvatske ekonomije u iduće četiri godine.

Najavio je da će Komisija predložiti višegodišnji financijski okvir u kojemu će alokacija za Hrvatsku biti znatno bolja i izdašnija od predloga koji je bio na stolu u februaru. Kazao je kako je to rezultat kvalitetne komunikacije sa Komisijom.

“Želim poručiti hrvatskoj javnosti da u vremenu krize vidimo značaj članstva u Evropskoj uniji i značaj pomoći evropskih sredstava da se što brže vratimo na put ekonomskog oporavka”, rekao je premijer te najavio da će u narednim danima Vlada detaljnije informisati o tome koliko je tačno sredstava predviđeno za različita područja.

Na pitanje vjeruje li da će sve države članice EU-a dati svoju suglasnost na prijedloge Europske komisije, premijer Plenković je odgovorio potvrdno dodajući kako je to već prije “testirano”. Bespovratna sredstva, kako je pojasnio, ići će uobičajenom metodom a zajmovi, zavisno o potrebama, biće povoljniji jer se odobravaju na nivou EU-a, a ne za svaku državu pojedinačno.