Hrvatska: Zagreb odložio samit EU

Hrvatska: Zagreb odložio samit EU

Kako bi se ograničilo širenje pandemije COVID-19 i ublažile njene posledice, hrvatsko Predsedništvo Saveta Europske unije odlučilo je da do 15. maja odgodi sve neformalne sastanke u vezi s hrvatskim Predsedništvom koji bi trebali biti održani u Hrvatskoj.

“Što se tiče samita EU-Zapadni Balkan (Zagrebački samit), koji bi trebalo da bude održan u Zagrebu 7. maja, novi datum će se tražiti u junu, u dogovoru sa predsednikom Evropskog saveta, Charlesom Michelom, ako situacija COVID-19 dozvoli. Alternativno, do kraja hrvatskog predsedništva bit će organizovana video-konferencija,” kaže se u saopštenju hrvatskog Predsedništva.

Samit zemalja Zapadnog Balkana i EU trebao bi biti kruna hrvatskog predsedavanja, a država je uložila puno energije da izvrši sve pripreme za uspeh događaja. Zapravo, Samit je imao za cilj da okupi lidere EU i regiona Zapadnog Balkana prvi put od samita u Sofiji u maju 2018. godine.

Konačna namera bila je da Samit u Zagrebu predstavlja samo prvi takav sastanak i da se sastanci Zapadni Balkan-EU počnu redovnno održavati.

Jedan cilj hrvatskog predsedavanjaSavetom, zeleno svetlo za otvaranje pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom, postignut je pre samita.

Samit ili video konferencija će svakako biti održan u svetlu nezadovoljstva Italije i Španije nedostatkom pomoći EU tokom ključnog perioda krize koronavirusa u ovim zemljama. Uspeh bilo koje vrste sastanka takođe će biti definisan rezultatima tekućih pregovora ministara finansija zemalja članica EU. Glavna tačka spora je emisija „evro obveznica“ koje bi trebalo da pomognu zemljama u periodu posle krize, da ponovo uspostave normalne tokove ekonomije.

Hrvatsko predsedavanje završiće krajem juna. Nemačka će biti sledeća država članica EU koja će u julu preuzeti predsedavanje Savetom./ibna