Hrvatska: Zagreb sufinansira testiranje turista na Covid-19 određenim danima

Hrvatska: Zagreb sufinansira testiranje turista na Covid-19 određenim danima

Strani turisti koji ostvare bar jedno noćenje u Zagrebu mogu se subotom, nedeljom, praznicima i neradni danima u pola cene testirati na Covid-19, rekla je medijima direktorica Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) Martina Bienenfeld.

Ona je dodala da je u prvom vikendu provođenja (10. i 11. april) ovu mogućost iskoristlo dvadesetak stranih turista.

TZGZ je prva regionalna turistička zajednica u Hrvatskoj koja je otvorila punkt za testiranje stranih turista, što je nedavno  predložila ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac. Ona je na sastanku s predstavnicima regionalnih/županijskih turističkih zajednica praktično dala zadatak da naprave popis punktova za testiranje stranih turista.

U razgovoru za agenciju HINA Bienenfeld je rekla da je, pored toga što je otvorila takav punkta na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, TZGZ  odlučila i turistima dati popuste na testove koje obave tokom vikenda, praznika i neradnih dana od 10 do 18 sati, za što se moraju prijaviti 24 sata ranije.

Tako će PCR testove, koji po sadašnjim cenama koštaju 750 kuna, strani turisti plaćati 375 kuna, a brze antigenske testove koji koštaju 250 kuna platiće 125 kuna.

“Ostatak iznosa plaćat će TZGZ. Usluge testiranja provodiće se dok za time bude potrebe”, ističe Bienenfeld, koja predviđa i da će najviše potražnje biti u narednom razdoblju, što će zavisiti i o stepenu vakcinacije u zemljama iz kojih turisti dolaze, ali i od turističkih radnika i građana u Hrvatskoj, kao i od uvođenja digitalnih zelenih covid-19 potvrda na nivou EU.

Ostalim danima, turisti testiranje mogu obaviti po redovnim cenama u više ustanova u Zagrebu. To gosti u deset zagrebačkih hotela mogu uraditi uz naplatu, dok je hotel Esplanade za sada jedini koji tu uslugu nudi i svojim i vanjskim gostima. Pored toga, brza antigen i PCR testiranja mogu se obaviti i na aerodromu Franjo Tuđman u Zagrebu.

“Važan razlog zašto smo se odlučili da sufinansirano testiranje ponudimo u navedene dane je to što se time pruža mogućnost produženja boravka turista u Zagrebu, pri čemu ne moraju brinuti kada će se i kako testirati pre odlaska u svoje zemlje, a mogu izbeći i karantin u svojim zemljama. Rezultati antigenskih testova mogu se dobiti za 15 minuta od uzimanja uzorka, dok se na rezultate PCR testa čeka do 24 sata od uzimanja uzorka, te se zbog toga turistima preporučuje i pažljivo planiranje termina testiranja. Produženi boravci turista su nam važni jer pridonose i daljnjem tržišnom prepoznavanju i pozicioniranju Zagreba kao ‘city break’ ili destinacije za kratke gradske odmore, što se godinama ističe i u njegovoj promociji. Uz to, time se pridonosi i promociji Zagreba kao organizovane i odgovorne destinacije zdravstvenog turizma, na čemu se takođe godinama sistematski radi”, poručuje direktorica TZGZ-a.

Na stranicama www.infozagreb.hr/korona-virus nalaze se, rekla je Bienenfeld, sve relevantne informacije o koronavirusu i mogućnosti testiranja turista za područje Zagreba u hotelima, javnim i privatnim ustanovama, sa podacima o radnom vremenu, vrstama i cenama testova na covid-19 i to na hrvatskom, engleskom, nemačkom, italijanskom, španskom i francuskom jeziku. Prvi turisti koji su iskoristili mogućnost sufinansiranog testiranja bili su iz Italije, Danske, Nemačke i Albanije.