Hrvatska: Zakon podelio javnost

Hrvatska: Zakon podelio javnost

Hrvatski Jutarnji list u ponedeljak piše da će pet hiljada ljudi biti otpušteno zbog neradnih nedelja u prodavnicama i tržnim centrima. List dodaje da su cifru potvrdili i oni koji se zalažu za zabranu rada nedeljom.

Iako ministar ekonomije Darko Horvat kaže da je postigao “fazu visokog konsenzusa” o zabrani rada nedeljom sa vladinim socijalnim partnerima, to nije slučaj sa poslodavcima, piše list.

Poslodavci su o tome podeljeni, kao što je priznao Martin Evačić, predsednik Sektora maloprodaje Hrvatske udruge poslodavaca, “ali još uvek ima malo više onih koji su za uređivanje stvari, na osnovu prihoda koji zarađuju i broja radnika koje zapošljavaju, nego trgovaca koji su protiv toga.”

Još niko nije video amandman sa 14 radnih nedelja godišnje niti bilo koju studiju na kojoj bi ministar trebalo da temelji svoju odluku.

Njegov zakon uskoro bi mogao izaći u javnost jer, kako je Jutarnji list saznao od tima za upravljanje krizama COVID-19, naredna nedjelja će verovatno biti poslednja neradna nedjelja nametnuta zbog epidemioloških ograničenja, nakon čega će, kako je Horvat najavio, predlog zakona biti stavljen na javne konsultacije.

Evačić kaže da “svako ima svoju priču” koja se tiče rada u nedelju, zavisno od vrste, veličine i lokacije njihove radnje, kao i broja radnika po kvadratnom metru. Horvatova odluka uticaće na tržne centre više nego na prodavnice prehrambenih proizvoda.

Evačić kaže da jeste za regulisanje rada nedeljom zbog poslovnih rezultata svog NTL-a, a ne zbog pogleda na svet. Takođe navodi “snažan otpor radu nedeljom među sindikatima i samim radnicima”.

Jutarnji list piše da su trgovački lanci Konzum, Tommi, KTC, NTL, Ultra i Lonia za uređenje rada nedeljom, a da su Spar, Lidl, Kaufland i Plodine protiv.