Hrvatska želi rusku vakcinu?

Hrvatska želi rusku vakcinu?

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš izjavio je u sredu da je tokom razgovora s ruskom delegacijom pozvao na ubrzanje isporuke dokumentacije o ruskoj vakcini protiv COVID-19 kako bi hrvatski regulator HALMED mogao proceniti njenu bezbednost i efikasnost.

“Jučerašnji sastanak sa ruskim ambasadorom ne ukazuje na to da napuštamo zajedničke nabavke Evropske komisije, već je znak da tražimo komplementarne metode koje će biti u skladu sa propisima EK i Hrvatske”, rekao je ministar novinarima.

Istakao je da je vakcinu moguće dobiti bez odobrenja Evropske agencije za lekove i da će analiza HALMED-a potrajati, ali da se govori o danima i nedeljama, a ne mesecima.

“Sastanak je održan na predlog ruskog ambasadora, bio je prijatan, konstruktivan i prijateljski i fokusiran na mogućnosti dobijanja vakcine. Naglašeno je da je nabavka vakcine iz Rusije moguća i da mora biti u skladu sa propisima EU i Hrvatske“, rekao je Beroš.

Primetio je da je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova poslalo notu ruskoj ambasadi u kojoj precizira 11 dokumenata HALMED-a potrebnih da bi se mogla proceniti bezbednost vakcine.

„Zahvaljujem našim ruskim prijateljima na naporima da nam pomognu u borbi protiv pandemije, jer je vakcinacija, uz ograničenja, glavno oružje u sprečavanju širenja zaraze“, rekao je on.

Napomenuo je da je već rečeno da HALMED može proceniti efikasnost vakcine bez odobrenja Evropske agencije za lekove, ako to zatraže hrvatske zdravstvene vlasti, kako bi osigurao hitni uvoz vakcina.

“Verujem da je legitiman vladin napor da građanima obezbedi sve ono što nauka može da ponudi, ali glavni kriterijum mora biti bezbednost, efikasnost i kvalitet”, naglasio je on.

Što se tiče duga prema veletrgovcima, koji zbog svojih dugova imaju ograničene isporuke lekova bolnicama, Beroš je rekao da je to problem koji postoji decenijama i da se njime treba baviti kroz reformu zdravstvenog sistema, kao i razgovore sa veletrgovcima lekovima.