Hrvatska: Značajno učešće vojske u borbi protiv COVID-19

Hrvatska: Značajno učešće vojske u borbi protiv COVID-19

Hrvatska je na pandemiju koronavirusa reagovala pravilno, a Hrvatska vojska značajno doprinosi borbi protiv te bolesti, izjavio je ministar odbrane Damir Krstičević na video-konferenciji ministara odbrane EU, pozivajući na nastavak saradnje tokom aktuelne krize.

Video konferencijom ministara odbrane EU predsedavao je visoki predstavnik EU za poljnu i bezbednosnu politiku Josip Borrell i bila je posvećena doprinosu sektora odbrane u rešavanju pandemije, navodi hrvatsko Ministarstvo obrane u saopštenju za javnost.

Ministri su razmenili iskustva na nacionalnom nivou u vezi s podrškom vojske civilnim institucijama, naglašavajući da je neophodna dalja saradnja i solidarnost među državama članicama EU.

Svi naši resursi usmereni su u borbu protiv pandemije, naglasio je Krstičević.

“Počeli smo sa primenom mera za zdravstvo, bezbednost, obrazovanje i ekonomski sektor u vrlo ranoj fazi nastanka COVID-19”, rekao je Krstičević i dodao da su hrvatske trupe podigle potpuno autonomni logor koji u rekordnom roku  može ugostiti 220 pacijenata u isto vreme.

Osvrćući se na nedavni katastrofalni zemljotres koji je pogodio Zagreb, Krstičević je rekao da je Vojska pomogla i u toj situaciji.

Naglasio je potrebu za daljom saradnjom i solidarnošću između država članica EU kao i pravovremenim i koordiniranim merama za sprečavanje dalje eskalacije pandemije.

Kao dobar primer saradnje, Krstičević je istakao strateški transport, koji je organizovala Vlada za let hrvatskih i nemačkih medicinskih timova u misiju NATO-a “Pojačano napred” u Litvaniju i zajedničku repatrijaciju hrvatskih, albanskih, crnogorskih i severno-makedonskih trupa iz Avganistana.