Hrvatska: Zvanično počinje izborni proces

Hrvatska: Zvanično počinje izborni proces

Odluka predsednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, kojom je izbore za Hrvatski sabor raspisao za nedelju, 5. jula, stupila je na snagu u utorak, što znači da svi izborni rokovi počinju teći dan kasnije, s prvim minutama srede, 3. juna.

“Odluka o raspisivanju stupa na snagu 2. juna, svi rokovi vezani za izbore počinju 3. juna tačno u ponoć, od tada kreću i rokovi za primanje kandidatura”, podsetio je nedavno predsednik Državne izborne komisije (DIP) Đuro Sessa.

S prvim minutama srede s internet stranice DIP-a moći će se preuzeti obrasci za kandidaturu.

Kako bi ih što brže i tačnije ispunili, DIP je pozvao političke stranke, koalicije i nezavisne liste da koriste program off-line kandidature koji bez naknade, također od 3. juna, mogu preuzeti sa stranice www.izbori.hr.

Pravo da predlažu kandidate i liste imaju političke stranke i birači, u tom slučaju se radi o nezavisnim, odnosno listama grupe birača koje, da bi bile pravosnažne, moraju prikupiti najmanje 500 potpisa birača u izbornoj jedinici u kojoj se kandiduju. Političke stranke ne moraju za svoje liste prikupljati potpise.

Stotinu potpisa potrebno je i za kandidature poslanika nacionalnih manjina koji mogu biti predloženi od strane političke stranke, birača i udruženja manjina.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) preporučuje da se potpisi prikupljaju na otvorenom, na štandovima, a ako to nije moguće, u zatvorenom prostoru.

Oni koji predlažu izborne liste moraju voditi računa da su žene i muškarci uravnoteženo zastupljeni, na listi trebaju imati najmanje 40 posto pripadnika oba pola. Ako to ne bude ispunjeno, lista neće biti diskvalifikovana, ali onome ko je predložio takvu listu preti kazna od 50 hiljada kuna.

Kandidacione liste moći će se predati do ponoći, 16. juna, a nakon što ih DIP proveri i objavi ispravne liste, počet će i službena izborna kampanja.

U Sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inostranstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cela država.