Hrvatski ekonomista smatra “Mini-Šengen” prevarom

Hrvatski ekonomista smatra “Mini-Šengen” prevarom

Priča „Mini-Šengena“,koju Srbija potencira, još uvek je u fokusu pažnje. Crna Gora je jasno pokazala skepticizam prema ovom projektu. Ministarka ekonomije Dragica Sekulić rekla je da inicijativa koju su pokrenule Srbija, Severna Makedonija i Albanija već postoji u Crnoj Gori. Drugim riječima, Crna Gora je već krenula tim putem.

Politički analitičar iz Zagreba, Davor Đenero, slaže se da Crnoj Gori ne treba „Mini-Šengen“. Kaže da je ovaj projekat – prevara.

„Iako ovaj projekat ima široku evropsku podršku, skepticizam Crne Gore prema njemu je vrlo racionalan. Postoji nekoliko zamki u ovom projektu. Prvo i najvažnije, ovaj projekat osmišljen je kako bi se osigurao dominantni položaj Srbije i ograničio manevarski prostor zemalja članica u autonomnoj kontroli ilegalne migracije. Srbija, delujući kao “žarište” izbeglica, u stvari želi da prebaci teret smeštaja migranata, što Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu dovodi u vrlo nepovoljan položaj prema Uniji“, kaže Đenero.

Prema izveštaju CDM-a, Đenero se dotakao novog modela politike proširenja Evropske unije, koji je predstavio francuski predsednik Emmanuel Macron, i pozdravio pogled i stav Crne Gore kada je reč o ovom pitanju.

„Neizlečivi optimista će videti nešto dobro u ovoj situaciji. Blokiranje pregovaračkog procesa dovelo je do izlaganja o nečemu što je trebalo davno reći glasno i jasno – Crna Gora je lider u pretpristupnom procesu. Još jedna dobra stvar je što su crnogorske vlasti održale strpljenje“, kaže Đenero.

Kaže da su mediji u Beogradu, pod kontrolom Aleksandra Vučića, rado prihvatili non-paper, svesni da Srbiji nedostaje kapacitet za punopravno članstvo.

„Crna Gora zaista treba da ostane dosledna i insistira na ispunjavanju svojih dužnosti“, zaključio je Đenero./ibna