Hrvatski ministar spoljnih poslova pozvao EU da “pomogne Bosni i Hercegovini”

Hrvatski ministar spoljnih poslova pozvao EU da “pomogne Bosni i Hercegovini”

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u ponedeljak u Briselu da Evropska unija mora pomoći Bosni i Hercegovini da postane stabilna i institucionalno funkcionalna zemlja.

“Moramo pomoći Bosni i Hercegovini da postigne političku i institucionalnu stabilnost, koja je ključna za njen evropski put,” rekao je Grlić Radman novinarima pre sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Jedna od tema o kojoj će se razgovarati biće situacija na zapadnom Balkanu kao priprema za sveobuhvatniju raspravu o regionu na jednom od narednih sastanaka Saveta spoljnih poslova EU.

Grlić Radman najavio je da će danas predstaviti non-paper o Bosni i Hercegovini, zajedničku inicijativu Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Grčke i Kipra.

U dokumentu se kaže da Bosna i Hercegovina mora ostati u fokusu pažnje EU i da je njeno pristupanje EU prioritet koji će zahtevati sveobuhvatnu transformaciju zemlje.

Među prvim ciljevima na ovom putu je da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za članstvo, za šta mora ispuniti 14 prioriteta koje je postavila Evropska komisija.

U dokumentu se kaže da je Bosna i Hercegovina zasnovana na principu ravnopravnosti svoja tri konstitutivna naroda i svih svojih građana, bez obzira u kojem delu zemlje žive.

Da bi Bosna i Hercegovina ispunila političke kriterije, mora provoditi presude Evropskog suda za ljudska prava.

Fragmentirani politički pejzaž, kao i atmosfera nepoverenja između političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini često uzrokuju funkcionalnu blokadu institucija i odstupanje od ključnih reformi. Samo uz čvrsto usidrenje evropskih vrednosti i standarda građanskih i političkih prava sva tri konstitutivna naroda i njenih građana, država može ojačati svoju stabilnost i postići napredak. Da bi se to postiglo, ključne reforme, uključujući reformu izbornog zakonodavstva, treba da budu usvojene bez daljeg odlaganja pre opštih izbora 2022. godine, navodi se u dokumentu.

Novi izborni zakon trebalo bi da bude u skladu sa evropskim standardima i preporukama Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Venecijanske komisije kako bi se izbegle bilo kakve manipulacije u izbornom procesu.

Želimo da Bosna i Hercegovina učini odlučan i održiv korak ka političkoj stabilnosti, funkcionalnoj tržišnoj ekonomiji i prosperitetu svih svojih građana. Stabilnost, bezbednost, prosperitet i funkcionisanje Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države od najveće je važnosti ne samo za njene neposredne susede, već i za region, EU i čitavu Evropu, navodi se u non-paper dokumentu.

U dokumentu se takođe ističe da bi Bosna i Hercegovina trebala provesti ekonomske reforme i raditi na efikasnoj migracionoj politici. Da bi uspešno zaustavila ilegalne migracije, zemlja bi trebalo da obezbedi efikasnu kontrolu granica, poboljša procedure povratka i readmisije, razvije sistem registracije i nadzora i obezbedi humanitarnu pomoć za sve ugrožene osobe i tražioce azila.

Ministri spoljnih poslova EU takođe će razgovarati o situaciji u Rusiji, odnosima sa Turskom i situaciji u Venecueli, Gruziji i Mjanmaru. Oni će sa situacijom o ljudskim pravima u svetu razgovarati sa Visokom komesarkom UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.