Hrvatski predsednik naglašava potrebu za zdravijim, održivijim i pravednijim prehrambenim sistemima

Hrvatski predsednik naglašava potrebu za zdravijim, održivijim i pravednijim prehrambenim sistemima

Hrvatski predsednik Zoran Milanović podržao je u petak u UN -u uspostavljanju zdravijih, održivijih i pravednijih sistema hrane i napredak u svim ciljevima održivog razvoja, s posebnim naglaskom na bezbednost hrane kao najvažniji globalni cilj.

On je govorio na virtuelnom samitu o prehrambenim sistemima koji je održan u okviru 76. zasedanja Generalne skupštine UN, a predsedavao je generalni sekretar UN Antonio Guterres.

Samit postavlja temelje za transformaciju globalnih sistema hrane kako bi se ubrzao oporavak od COVID-19 i postigli ciljevi održivog razvoja do 2030. godine.

Sve smo više svedoci potrebe za zdravijim, održivijim i pravednijim sistemima prehrane, rekao je Milanović i dodao da Hrvatska podržava takve kampanje i namere za postizanje napretka u svim ciljevima održivog razvoja.

Poljoprivreda ima važnu ulogu u aktivnostima vezanim za klimu i životnu sredinu, ali bezbednost hrane ostaje naš najvažniji cilj, rekao je on, dodajući da je važnost bezbednosti hrane posebno evidentna u tekućoj krizi COVID -a.

U Hrvatskoj smo svedoci pozitivnih efekata poljoprivredne interakcije na klimu i životnu sredinu kao rezultat mera koje smo preduzeli radi zaštite prirodnih resursa. Ali, da bi se postigli još ambiciozniji klimatski ciljevi, neophodne su nove investicije, koje poljoprivreda sama ne može da obezbedi, rekao je Milanović.

Ovo postavlja pitanje kako zadovoljiti potrebe za proizvodnjom dovoljne količine hrane, s jedne strane, i ispuniti očekivanja javnosti u pogledu zaštite životne sredine, borbe protiv klimatskih promena ili dobrobiti životinja, s druge strane, dodao je on.

Promene koje vode do održivih i otpornih sistema hrane moraju biti zasnovane na integralnom pristupu, a istraživanja i inovacije moraju podržati te promene, rekao je Milanović.

Održivi sistemi hrane počinju razvijanjem najboljih poljoprivrednih praksi, poboljšanjem sistema distribucije hrane i smanjenjem bacanja hrane, dodao je on.

Milanović je rekao da ima mnogo izazova i da je Hrvatska posebno uključena u rešavanje onih koji se tiču zelene proizvodnje, kvaliteta hrane i smanjenja bacanja hrane.

Podržao je promociju koncepta Jednog zdravlja, rekavši da je zdravlje ljudi, životinja, biljaka i njihovog zajedničkog okruženja nerazdvojno i isprepleteno.

Milanović je rekao da je potrebno intenzivirati saradnju u svim tim pitanjima.

Hrvatska je spremna podeliti sa drugima svoje znanje i iskustvo u suočavanju s izazovima s kojima se poljoprivreda suočava u globalnom svetu, dodao je.

Rekao je da je uveren da Organizacija za hranu i poljoprivredu i Komitet za svetsku bezbednost hrane mogu značajno doprineti postizanju ciljeva održivog razvoja prenosom znanja i povezivanjem međunarodne zajednice.