Hrvatski premijer veruje u uspeh pregovora

Hrvatski premijer veruje u uspeh pregovora

Pregovori o Višegodišnjem finansijskom okviru za 2021.-2017. i paket oporavka politički su najvažniji za razvoj EU u narednih sedam godina i zahtevaju visok nivo političke zrelosti, izjavio je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković u Briselu.

“Zagovaraćemo interes Hrvatske i tražiti mogućnosti financsiranja našeg nacionalnog programa za oporavak, uključujući projekte koji će obezbediti da Hrvatska ima uravnotežen regionalni razvoj, razvoj poljoprivrede, a takođe i ulaganja u digitalnu i zelenu ekonomiju i sve ostale stvari u vezi s tim u budućnosti, kao i sustizanje industrijske revolucije 4.0 “, rekao je Plenković neposredno pre početka prvog “živog” sastanka na samitu u Briselu, nakon višemesečnih virtualnih konferencija zbog pandemije COVID-19.

Predsednik Evropskog veća Charles Michel predstavio je 10. jula svoj novi predlog dugoročnog budžeta EU i paketa za oporavak, takozvanog “negobox”.

Ovaj predlog služi kao osnova za rasprave lidera na tekućem specijalnom sastanku Evropskog veća.

Predsednik Michel je predložio 1 074 milijardi evra za ispunjavanje dugoročnih ciljeva EU i očuvanje punog kapaciteta plana oporavka. Ovaj predlog se u velikoj meri zasniva na februarskom predlogu, koji je odraz dve godine razgovora između zemalja članica. Što se tiče veličine fonda za oporavak, Komisija bi bila ovlaštena da pozajmi do 750 milijardi evra odlukom o sopstvenim sredstvima. Od tog iznosa 500 milijardi bi bilo u obliku bespovratnih grantova, a 250 milijardi kao kredita.

“Dogovor je neophodan. Sada je vreme”, kaže Mišel u svom pozivnom pismu za posebni samit.

Kako HINA javlja, hrvatski premijer se nada da će svi lideri zemalja članica bloka EU pokazati visok nivo političke zrelosti “tako da možemo poslati ključnu poruku svim našim građanima, svim članicama EU”.