NaslovnicaSrbijaI SOVE UTINE DOVODE GOSTE: Kikinda postala najveće urbano zimovalište na svetu...

I SOVE UTINE DOVODE GOSTE: Kikinda postala najveće urbano zimovalište na svetu (FOTO)

ZBOG sova utina, koje zimuju u centru Kikinde, u Banat uskoro stižu još dve grupe Britanaca – mahom fotografa i ljubitelja ptica – a slične turističke ture unapred su rasprodate i za decembar naredne godine.

Foto: R. Šegrt

Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije – iako ornitolozi sugerišu da treba voditi računa i o broju “posmatrača”, da ne bi uznemiravali ptice – precizira da se jedna agencija specijalizovala za dovođenje fotografa isključivo iz Velike Britanije, Kanade i SAD.

– Ne postoji mesto na svetu koje je bitnije za sove od Kikinde i to je globalno poznata stvar. Ovaj grad najlepše brine o pticama i sve je urađeno tako da sovama ništa ne smeta. Krajem novembra, izbrojali smo 220 jedinki, a samo u krošnjama drveća na trgu je 150 utina. Ostale su u dvorištima okolnih zgrada i ima ih više nego lane i pretprošle godine, kada ih je bilo 190, odnosno 150. Jednostavno, navikle su na ljude, a i oni na njih – ističe Ružić.

I SOVE UTINE DOVODE GOSTE: Kikinda postala najveće urbano zimovalište na svetu (FOTO)
Foto: Фото: Р. Шегрт

POGLEDAJ GALERIJU

Sova utina simbol Kikinde

A, bez obzira na to što ovih sova utina ma u svakom većem naselju po Vojvodini, Kikinda je i dalje njihov najtopliji dom, te već godinama najveće urbano zimovalište na planeti. Inače, ovde male sove broje svakog poslednjeg vikenda u novembru, jer je ovaj mesec u Kikindi – upravo zbog njih – dobio ime “sovembar”. Utine na stablima, zajedno sa ornitolozima, u takozvanim sova patrolama, broje i osnovci, koji su obučeni da ih čuvaju i brinu o njima. Ove godine, u ovom poslu pridružila im se i grupa đaka iz Zrenjanina.

 

 

Najnovije objave