“Ideja o razmeni teritorije je opasna”

“Ideja o razmeni teritorije je opasna”

Ideja o razmeni teritorije između Kosova i Srbije je opasna i ne može se tolerisati.

To je zaključak javne debate pod nazivom “Kosovska platforma za dijalog – stvarnost ili kraj dijaloga?”, koju je ogranizovao Medija centar u Čaklavici.

Zamenik kosovskog premijera, Fatmir Limaj, koji takođe vodi državnu delegaciju Kosova u procesu razgovora sa Srbijom, rekao je da bi razgovori trebalo da dovedu do uzajamnog priznanja između dve zemlje.

On je rekao da teritorija Kosova ne može biti ugrožena, dok bi dijalog bio besmislen bez priznavanja nezavisnosti Kosova.

„Nema ništa novo u ovoj platformi. Kosovo ulazi u razgovore sa ciljem da osigura priznanje. Na kraju, ovaj proces mora dovesti do uzajamnog priznavanja. Srbija treba da prizna stvarnost i Kosovo kao nezavisnu državu. Ne znam zašto vlasti u Beogradu prave toliko buke. Oni znaju da Kosovo ima Ustav i da znaju da je Kosovo proglasilo svoju nezavisnost. Srbija još nije zauzela zvaničan stav, kao što smo mi to uradili“, rekao je Limaj.

Sa svoje strane, predsednik Demokratske napredne stranke (SLS) Nenad Rašić rekao je da Srbi sa Kosova nisu obavešteni o procesu dijaloga. Rašić je takođe rekao da se protivi bilo kakvim promenama granica. / ibna /