Igre u vladajućoj koaliciji: Ko gubi a ko dobija

Igre u vladajućoj koaliciji: Ko gubi a ko dobija

Nakon što je Demokratski narodni savez napustio vladajuću koaliciju, nakon što je koalicioni lider Milorad Dodik (Savez nezavisnih socijaldemokrata) objavio da će svi funkcioneri DNS-a na visokim pozicijama (a i na nižim) biti smenjeni, postavlja se realno pitanje – ko u ovoj igri gubi a ko dobija?

Turbulencije u vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj malo su koga mogle iznenaditi. Ko je pratio političku situaciju u ovom BiH entitetu zna da je u DNS odavno postojala struja koja je imala veliku želju da dobije veći deo kolača u vlasti ili da istupi iz koalicije. Još je stari predsednik DNS, Marko Pavić, nekoliko puta najavljivao razlaz ali do njega nikad nije došlo, niti je stranka dobila ono što je smatrala da joj pripada. To je i jedan od razloga zbog kojih je Pavić, već u poznim godinama i bolestan, bio zamoljen da ode u političku penziju. Na njegovo mesto došao je mlađi Nenad Nešić, vršilac dužnosti direktora “Puteva RS”.

Treba naglasiti i činjenicu da je DNS u poslednjih nekoliko godina u svoje redove primio veliki broj članova opozicionara koji se nsiu slagali sa politikama svojih stranaka. Brzi porast broja članova, među kojima su i neka zvučna imena politike u BiH, doveo je i do većih aspiracija stranke u koalicionoj podeli vlasti. Međutim, SNSD očito ima svoj plan u kojem za takve aspiracije nema mesta.

Prvi signal o tome šta će se dogoditi sa DNS ukoliko odbije da se povinuje zahtevima SNSD došao je pre nekoliko meseci kada je zbog raskola u Prijedoru smenjena ministarka lokalne samouprave, članica DNS, Lejla Rešić. To samo znači da su Nešić i njegovi drugovi iz rukovodstva stranke znali šta njih i stranku čeka nakon izlaska iz koalicije.

Zbog toga ono što se desilo nakon odluke o izlasku nije nikoga iznenadilo. Međutim, pomalo je iznenađujuća odluka Opštinskog odbora DNS Banja Luka da ostane veran trenutnom gradonačelniku, Igoru Radojičiću iz SNSD. Još se ne zna da li će još neki od odbora krenuti istim putem i okrenuti leđa vlastitoj stranci. Ukoliko se to desi, DNS će ponovo biti pocepan na dva delai time će definitivno biti gubitnik u ovom slučaju.

SNSD najverovatnije gubi nekoliko glasova u Narodnoj skupštini RS što će se odraziti na manjak dignutih ruku u slučajevima kada je potrebna dvotrećinska većina. To se posebno odnosi na odluke o vetu koje u Predsedništvu BiH podiže Milorad Dodik. Kada se stvari ovako gledaju i SNSD je gubitnik.

Opozicija želi ali najverovatnije neće uspeti da privoli Nešića i DNS da uđu u njihov tim tako da ni oni neće nešto posebno dobiti.

Za sada izgleda da su svi nešto izgubili ili nisu ništa dobili a sve bi trebalo biti jasnije nakon lokalnih izbora koji bi trebali biti održani već za mesec dana.

Ukoliko ih korona ponovo ne otkaže.