back to top
NaslovnicaZabavaIMDb otkriva: Lista 10 najplaćenijih filmova svih vremena, pripremite se za iznenađenja

IMDb otkriva: Lista 10 najplaćenijih filmova svih vremena, pripremite se za iznenađenja

Filmovi često postaju prava remek-dela, a o tome odlučuju samo gledaoci. Ipak, ovih 10 filmova su među najzarađenijima na svijetu prema Box Office by IMDbPro podacima.

Mnogi filmovi su ovih godina očekivali planetarni uspjeh, ali to se znatno manje ostvarilo. Međutim, ovi deset filmova su obilježili, možemo slobodno reći, filmsku industriju i zaradili su ogromnu svotu novca.

  1. Avatar

„Avatar“ je američki naučno-fantastični film iz 2009. godine, redatelja Džejmsa Camerona. Radnja filma se odvija na fiktivnom svijetu Pandori, gdje ljudi pokušavaju iskoristiti resurse planeta u sukobu s domorodačkim Na’vijima. Film je poznat po inovativnoj upotrebi 3D tehnologije i vizualnih efekata.

- Advertisement -

Zarada: 2.9 milijardi dolara širom svijeta, uključujući ponovna izdanja i posebne projekcije. Film je također osvojio tri Oscara i pohvaljen je zbog tehničkih dostignuća i ekoloških poruka.

2. Avengers: Endgame

„Avengers: Endgame“ je američki superherojski film iz 2019. godine, redatelja Anthonyja i Joea Russoa. Film je dio Marvelovog filmskog univerzuma (MCU) i direktni nastavak filma „Avengers: Infinity War“ iz 2018. godine.

Radi prati preostale Osvetnike i njihove saveznike dok pokušavaju preokrenuti posljedice katastrofalnih događaja izazvanih zlikovcem Thanosom, koji je uz pomoć Kamena beskonačnosti izbrisao polovicu svih živih bića u svemiru.

Zarada: 2.7 milijardi dolara. Film je dobio pozitivne kritike za režiju, glumu, specijalne efekte i emotivni završetak sage koja je trajala više od desetljeća.

- Advertisement -

3. Avatar: The Way of Water

Avatar: The Way of Water“ je nastavak filma „Avatar“ iz 2009. godine, redatelja Džejmsa Camerona. Film je premijerno prikazan u decembru 2022. godine. Radnja se odvija nekoliko godina nakon događaja iz prvog filma i fokusira se na obitelj Sully, koju čine Jake, Neytiri i njihova djeca. Glavni likovi se suočavaju s novim izazovima i prijetnjama dok istražuju podvodne predjele Pandore.

Zarada: preko 2.32 milijarde dolara širom svijeta. Film je pohvaljen zbog vizualnih efekata, inovativne upotrebe tehnologije i proširenja svijeta Pandore.

4. Titanic

„Titanik“ je epski romantični film iz 1997. godine, redatelja Jamesa Camerona. Radnja filma prati ljubavnu priču između Jacka Dawsona (Leonardo DiCaprio) i Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet), koji se susreću i zaljubljuju se tijekom kobnog putovanja luksuznog broda Titanic. Film prikazuje događaje prije, za vrijeme i nakon potonuća broda 1912. godine.

Zarada: preko 2.2 milijarde dolara širom svijeta. Film je dobio 11 Oscara, uključujući nagrade za najbolji film i najbolju režiju. Hvaljen je zbog režije, glume, glazbe i specijalnih efekata, kao i emotivne priče koja je osvojila publiku diljem svijeta.

5. Star Wars: Episode VII – The Force Awakens

„Star Wars: Episode VII – The Force Awakens” je američki naučno-fantastični film iz 2015. godine, redatelja J.J. Abramsa. Film je sedmi dio franšize Ratova zvijezda i prvi dio treće trilogije. Radnja se odvija trideset godina nakon događaja iz „Povratka Jedija” i prati nove likove poput Reya, Fina i Poea u borbi protiv Prvog reda, suprotstavljajući se starim junacima poput Hana Soloa, Lei Organa i Luka Skywalker.

Zarada: preko 2.068 milijardi dolara širom svijeta. Film je pohvaljen zbog režije, specijalnih efekata, glazbe i glumačkih izvedbi, kao i zbog nostalgičnih elemenata koji su povezali staru i novu generaciju likova i obožavatelja.

6. Avengers: Infinity War

„Avengers: Infinity War” je američki superherojski film iz 2018. godine, redatelja Anthonyja i Joea Russoa. Film je dio Marvelovog filmskog univerzuma (MCU) i predstavlja treći dio serijala Avengers. Radnja prati Osvetnike i njihove saveznike u borbi protiv moćnog zlikovca Thanosa u njegovoj misiji sakupljanja svih šest Kamenja beskonačnosti, koji mu omogućavaju brisanje polovine svih živih bića u svemiru.

„Avengers: Infinity War” postigao je ogroman komercijalni uspjeh, zaradivši preko 2.04 milijardi dolara širom svijeta. Film je pohvaljen zbog režije, akcijskih sekvenci, glume, specijalnih efekata i emotivnog utjecaja, posebno zbog šokantnog završetka koji je ostavio snažan dojam na publiku.

7. Spider-Man: No Way Home

„Spider-Man: No Way Home” je američki superherojski film iz 2021. godine, redatelja Jona Watsa. Film je dio Marvelovog filmskog univerzuma (MCU) i nastavak filmova „Spider-Man: Homecoming” (2017) i „Spider-Man: Far From Home” (2019). Radnja se vrti oko Petera Parkera (Toma Hollanda) nakon otkrivanja njegovog identiteta kao Spider-Mana javnosti. U nastojanju da vrati svoj stari život, Peter traži pomoć od Doktora Strangea (Benedict Cumberbatch), što dovodi do poremećaja u multiverzumu i suočavanja sa negativcima iz drugih dimenzija.

Zarada: 1.9 milijardi dolara širom svijeta. Film je pohvaljen zbog režije, glume, emotivnih trenutaka, akcijskih scena i integracije likova iz prethodnih Spider-Man filmova, što je oduševilo obožavatelje i kritičare.

8. Jurassic World

„Jurassic World” je američki naučno-fantastični film iz 2015. godine, redatelja Colina Trevorrowa. Film je četvrti nastavak u franšizi „Jurassic Park” i predstavlja soft reboot serijala. Radnja se događa dvadeset dvije godine nakon događaja iz originalnog „Jurassic Parka”, na fiktivnom otoku Isla Nublar, gdje je otvoren tematski park „Jurassic World” s živim dinosaurima. Međutim, stvari krenu po zlu kada novo-stvoreni genetski modificirani dinosaur, Indominus Rex, pobjegne i započne kaos na otoku.

Zarada: 1.67 milijardi dolara širom svijeta. Film je hvaljen zbog akcijskih scena, specijalnih efekata i vraćanja obožavateljima u svijet dinosaura stvorenih od strane Michaela Crichtona.

9. The Lion King

„Kralj lavova” je američki animirani film iz 1994. godine, produciran od strane Walt Disney Animation Studios. Film je režirao Rob Minkoff, a priča prati mladog lava princa po imenu Simba, koji se suočava s izazovima odrastanja i borbom da preuzme svoje mjesto kao kralj savane nakon smrti svog oca, Mufase.

Zarada: preko 968 miliona dolara širom svijeta i osvojio je mnoge nagrade, uključujući Oscara za najbolju originalnu pjesmu („Can You Feel the Love Tonight“) i Zlatni globus za najbolji film – komedija ili mjuzikl. Film je hvaljen zbog emotivne priče, spektakularne animacije i nezaboravnih pjesama.

10. Avengers

„Avengers” je američki superherojski film iz 2012. godine, redatelja Jossa Whedona. To je prvi film u Marvelovom filmskom univerzumu (MCU) koji okuplja poznate Marvelove superheroje – Iron Mana, Thora, Kapetana Ameriku, Hulka, Crnu udovicu i Hawkeyea – kako bi se suprotstavili prijetnji koju predstavlja Loki i njegova vojska Chitaurija.

Zarada: preko 1.5 milijardi dolara širom svijeta, što ga čini jednim od najuspješnijih filmova u povijesti. Film je pohvaljen zbog svoje akcije, humora, efekata i dinamične interakcije između različitih superheroja. Smatra se prekretnicom u superherojskom žanru i pružio je kritičarima i publici nezaboravno iskustvo gledanja.

Izvor: ( citymagazine.danas.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

“IZGUBILA SAM BEBU U 9. MJESECU, A REKLI SU MI – PA DOBRO, BAR JE BILA ŽENSKO” Natašina objava pokrenula LAVINU BOLA žena na...

Doktorka Marija Ristić je pokrenula temu na svom Instagram profilu koja je izazvala brojne...

LEGENDARNI HRVAT (72) SVOĐENJE MLADE ČLRLIDERKE (24)! Poznati trener zatečen na jahti u Hrvatskoj sa ljepoticom koja je 48 godina mlađa!

Bill Beličik, najbolji trener u historiji NFL-a, u vezi sa Džordan Hadson, 24-godišnjom ljepoticom....

Kejt Midlton: “Živim svaki dan”

Kejt Midlton danas se prvi put pojavila nakon šest mjeseci u javnosti. Okružena djecom...

“IZGUBILA SAM BEBU U 9. MJESECU, A REKLI SU MI – PA DOBRO, BAR JE BILA ŽENSKO” Natašina objava pokrenula LAVINU BOLA žena na...

Doktorka Marija Ristić je pokrenula temu na svom Instagram profilu koja je izazvala brojne...

LEGENDARNI HRVAT (72) SVOĐENJE MLADE ČLRLIDERKE (24)! Poznati trener zatečen na jahti u Hrvatskoj sa ljepoticom koja je 48 godina mlađa!

Bill Beličik, najbolji trener u historiji NFL-a, u vezi sa Džordan Hadson, 24-godišnjom ljepoticom....