Incko podneo izveštaj UN SB – žestoke kritike ruskog ambasadora

Incko podneo izveštaj UN SB – žestoke kritike ruskog ambasadora

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim narodima optužio je visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka za “demonizovanje” Srba nakon što je u sredu Savetu bezbednosti UN-a predstavio svoj polugodišnji izveštaj o Bosni i Hercegovini.

Inzko je u svom izveštaju oštro kritikovao rukovodstvo Republike Srpske (RS).

„Tokom izveštajnog perioda vlasti Republike Srpske pojačale su svoju retoriku i pribegavale čestim akcijama ciljajući na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i na nadležnosti i institucije na državnom nivou“, napisao je Inzko u izveštaju.

Istakao je da su vlasti RS „nastavile potkopavati institucije na državnom nivou, pokušavajući da dokažu da su one neefikasne i da nisu u interesu Republike Srpske“.

Predstavnik Rusije, Vasilij Nebenzya, oštro je kritikovao izveštaj, rekavši da je kritikovanje Srba u Bosni postalo norma za visokog predstavnika.

„Umesto da krivi, Kancelarija visokog predstavnika treba da ponudi rešenja. Narod Bosne i Hercegovine zaslužuje da odabere vlastito rešenje problema,“ rekao je Nebenzya.

Takođe je kritikovao Inzka što je spomenuo obaveze BiH prema NATO-u kao put ka integraciji u EU, tvrdeći da o tom pitanju nema konsenzusa u državi.

„Obaveza visokog predstavnika je da teži civilnom sprovođenju mirovnog sporazuma“, dodao je ruski predstavnik, tvrdeći da bi kancelarija visokog predstavnika trebalo da bude zatvorena.

Nebenzya je rekao da Inzko “demonizuje” Srbe i da svoju argumentaciju zasniva na presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Dalje je naglasio da dokumenti iz Britanske arhive, koji su nedavno objavljeni, otkrivaju važne činjenice o onome što se događalo u Srebrenici, gdje je MKSJ utvrdio da su snage Srba 1995. počinile genocid nad bošnjačkim stanovništvom.

Zatim je izrazio nadu da će komisija koju je Republika Srpska osnovala za istraživanje onoga što se desilo u Srebrenici utvrditi sve činjenice.

“Pozivamo sva tri naroda da dijalogom pronađu rešenje i dogovor o eventualnim nesuglasicama,” rekao je on.