Indijski magnat uhapšen, zaposleni zahtevaju nastavak proizvodnje

Indijski magnat uhapšen, zaposleni zahtevaju nastavak proizvodnje

U očekivanju odluke Tužilaštva u Tuzlanskom kantonu o sudbini predsednika Nadzornog odbora kompanije GIKIL, Pramoda Mittala, zaposleniu ovoj kompaniji zahtevaju nastavak proizvodnje. Kao što su u četvrtak rekli medijima, najgora stvar bi bila da kompanija prekine proizvodnju jer je Mittal uhapšen.

Kantonalna policija uhapsila je Mittala, brata jednog od najbogatijih ljudi na svetu, Lakshmi Mittala, zajedno sa još nekoliko osoba na visokim funkcijama u kompaniji. Neki od njih su državljani Indije.

Vlasnici kompanije GIKIL, proizvođača koksa smeštenog u Lukavcu kod Tuzle, su BiH i Mittalova kompanija. Pre mnogo godina, indijska kompanija je počela sa radom u Lukavcu, ali je vrlo često bila pod sumnjom zbog Mittalovih aktivnosti.

Zaposleni su naglasili da su upozorili relevantne institucije o nepravilnostima, ali  nije bilo reakcije do utorka kada je policija upala u stan Mittala i uhapsila osumnjičene. Kako je država suvlasnik, zaposleni traže uslove za nastavak proizvodnje, jer se fabrika ne smije zaustaviti.

Prema tužilaštvu, optužbe su veoma ozbiljne. Vršilac dužnosti tužioca u ovom slučaju, Ćazim Serhatilić, izjavio je medijima da je u periodu 2006-2015 oko 20 miliona KM (oko 10 miliona evra) izneseno iz GIKIL-a na sumnjiv način. Novac je završio na računima kompanije GSHL, u vlasništvu uhapšenog Mittala. Istraga ovog slučaja uključuje šest osoba, od kojih su četiri stranci i dva državljana Bosne i Hercegovine.

“Smatramo da je kroz tzv. menadžerske ugovore u periodu od 2006. do 2015. godine izvučeno 21 milon maraka, a smatramo da su ta sredstva isplaćena bez ikakvih osnova”, rekao je Serhatlić.

Kompanija ima dugu listu skandala u svojoj istoriji. Nakon što je Mittalova kompanija ušla u fabriku u Lukavcu, optužena je za nekoliko incidenata sa zagađenjem obližnje reke. Pre godinu dana, policija je uhapsila generalnog direktora GIKIL-a, Debasisha Gangulija, nakon što je eksplodirao rezervoar kkompanije, što je izazvalo izlivanje toksičnog materijala na području oko Lukavca.

Oko 70 m3 sirovog katrana izlilo se u reku Spreču iz objekta Global Ispat Koksna Industrija (GIKIL) početkom avgusta 2018. godine. Troje radnika je povređeno.

Pramod Mittal je poznat po svom načinu života. Kao vlasnik jedne od najvećih kompanija u Indiji, trošio je veliku količinu novca na uživanje. Venčanje njegove kćerke bilo je drugo najskuplje u novijoj istoriji.

Tužilaštvo će odlučiti da li će zahtevati pritvor za Mittala i druge uhapšene službenike.