Institucije vlasti BiH moraju biti uspostavljene bez uslova

Institucije vlasti BiH moraju biti uspostavljene bez uslova

Šef Delegacije EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemark, izjavio je u sredu u Mostaru da vlasti u BiH moraju prestati postavljati uslove i uspostaviti institucije vlasti na državnom nivou što je prije moguće.

On je podsetio da su EU i njeni visoki funkcioneri više puta upozorili da sve strane moraju da se izdrže uslovljavanja, pogotovo ako se radi o pitanjima za koja nema šanse da se postigne sporazum.

“U ovom trenutku, važno je pronaći formulu i početi raditi. Toliko toga čeka da bude urađeno,” rekao je Wigemark novinarima, komentarišući činjenicu da usvajanje akcionog plana NATO / MAP postaje uslov za formiranje vlasti na nivou BiH.

Govoreći o problemu migranata, Wigemark je naveo da su Ministarstvo bezbednosti i Savet ministara u tehničkom mandatu odgovorni za pitanje migracija.

“Neophodno je uspostaviti sistem za rešavanje ovog pitanja”, rekao je Wigemark. “Ne možete samo odabrati lokacije za smeštaj migranata.”

On kaže da je Delegacija EU protiv preseljenja migranata u imigracioni centar “Vučjak”, u blizini Bihaća, jer je ta lokacija na granici sa EU i bila bi “magnet za migrante”, što bi dovelo do velikih problema.

“Pored toga, to je bivša deponija i zabrinuti smo da postoji prisustvo metana i opasnih supstanci koje mogu izazvati požare i druge probleme. Pitanje migracije je naša zajednička odgovornost”, rekao je Wigemark.

Pored toga, u pismu predsedavajućem Saveta ministara BiH, Denisu Zvizdiću, Wigemark je naglasio da, ako BiH ne uspe rešiti niz spornih pitanja, obećana pomoć EU mogla bi biti povučena.

Wigemark zahvalio Zvizdić za brzu i efikasnu intervenciju nadležnih organa nakon požara koji se dogodio u Miral Imigracionom centru u Velikoj Kladuši 1. juna 2019. godine

“Želeo bih da vas obavestim da je Delegacija EU u BiH u poslednjem stadijumu potpisivanja sporazuma za provedbu druge IPA specijalne mere za podršku BiH u upravljanju migracionim tokovima. U okviru ove druge specijalne mere, EU će doznačiti ukupno 13 miliona evra, od čega 5 miliona iz našeg godišnjeg IPA 2019 akcionog programa za BiH i dodatnih 8 miliona iz drugih raspoloživih izvora. Ova sredstva će se koristiti za pokrivanje osnovnih potreba migranata, azilanata i izbjeglica, naime za smještaj, hranu, vodu, sanitarne i higijenske potrebe, neprehrambene artikle, pristup zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i službama socijalne zaštite. Osiguraće se i dodatna podrška kako bismo povećali kapacitete identifikacije, registracije, direktne pomoći i upućivanje na službe za izbeglice, azilante i migrante, kao i podrška za potpomognuti dobrovoljni povratak,“ napisao je Vigemark.