Institut Prespa: Bugarsko političko prisusutvo u Severnoj Makedoniji raste

Institut Prespa: Bugarsko političko prisusutvo u Severnoj Makedoniji raste

Institut Prespa objavio je istraživanje o međunarodnom prisustvu u Severnoj Makedoniji prošle godine, u poređenju sa 2000. i 2010. godinom, koje je prvo ove vrste i pokazuje uticaj spoljne politike i geopolitičkkog položaja zemlje.

U istraživanju se procenjuju ekonomski, politički i drugi parametri i prisustva zemalja u Severnoj Makedoniji, mereno nivoom diplomatskih odnosa, stranih misija, poseta, vojne i bilateralne saradnje, trgovine, investicija, pomoći, kulture, medija, turizma, tehnologija i druge prisutnosti. Merenje pokriva 24 zemlje, od Sjedinjenih Država, EU i susedstva do Kine. Istraživanje otkriva da je tursko prisustvo u Severnoj Makedoniji stabilno, bez obzira na dešavanja u toj zemlji, da se Sjedinjene Države vraćaju na vrh ali i da prisustvo Bugarske ozbiljno jača.

Spisak deset zemalja sa najjačim prisustvom pokazuje da je Severna Makedonija geopolitički atraktivna zemlja. Dominacija država članica EU je vidljiva, a samu Uniju petina građana smatra najboljim prijateljem zemlje. Prisustvo suseda je takođe važno, jer su se tri od pet susednih zemalja našle na listi deset zemalja sa najjačim prisustvom u Severnoj Makedoniji (Srbija, Bugarska i Albanija).

Generalno, zapadne zemlje imaju dominantno prisustvo u zemlji, a od deset zemalja samo tri nisu članice EU: Turska, Srbija i Albanija, jedna nije članica NATO-a, četiri nisu u 50 najdemokratskijih zemalja i jedna od njih je Turska na ivici totalitarizma. S druge strane, dve politički najprisutnije države takođe su članice Saveta bezbednosti, Sjedinjene Države i Velika Britanija.

Prisustvo Rusije i Kine, prema istraživanju, znatno je ispod nivoa ostalih globalnih međunarodnih aktera, s tim što je druga zemlja i dalje na 15. mestu po indeksu prisutnosti.

Ekonomska istraživanja pokazuju da je najveće prisustvo Nemačke, a slede SAD i Turska. Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija takođe su u prvih pet. Ali ako se pogledaju podaci deset zemalja sa najjačim prisustvom, može se videti da su ekonomske veze jače sa susedima, jer su na spisku njih tri, Bugarska, Srbija i Grčka. Takođe, razvijene zapadne demokratije su važni ekonomski partneri i investitori u Severnoj Makedoniji, a osim njih Turska je najozbiljniji ekonomski partner.

Prošle godine Bugarska je imala najveće prisustvo u politici, a slede je Turska i Slovenija. Pet najboljih dopunjuju Sjedinjene Države i Nemačka, dok su i Rusija i Velika Britanija prvi put ušle u prvih deset. Procena je da je prisustvo Bugarske toliko visoko zbog Sporazuma o saradnji i prijateljstvu i predsedavanja EU. / Ibna