Integracija u EU je sljedeći cilj za Severnu Makedoniju

Integracija u EU je sljedeći cilj za Severnu Makedoniju

Posle članstva u NATO-u, sledeći cilj Severne Makedonije je da postane članica EU. Borba protiv korupcije, reforme u pravosudnom sistemu, državna administracija koja nije politizovana i uključivanje civilnog društva u donošenje odluka su neki od uslova koje je Brisel nametnuo vlastima u Skoplju. Ipak, premijer zemlje Zoran Zaev je optimista. “Juni ove godine je presudan za otvaranje pregovora o pridruživanju sa Evropskom unijom”, rekao je premijer Zoran Zaev uoči sutrašnje posjete Briselu, čiji je cilj evaluacija procesa evropskih integracija.

Ambasador EU u Skoplju, Samuel Žbogar, rekao je da je neophodno ispuniti obaveze.

“Očekujem da zemlje članice donesu pozitivnu odluku u junu kako bi Severna Makedonija pokrenula pregovore o pridruživanju sa EU. Prvo ćemo proceniti reforme, a u junu ćemo doneti odluku o pristupnim pregovorima“, rekao je Žbogar.

Ali, predsjednik zemlje, Đorđe Ivanov se smatra preprekom za ovaj proces, jer nije potpisao zakone o reformama koje je parlament odobrio. Kancelarija Ivanova tvrdi da novi zakoni nisu potpisani, jer su izglasani pod novim imenom Severna Makedonija, koje predsednik ne priznaje. Stručnjaci za politička pitanja u Skoplju kažu da je nakon rešavanja spora oko imena sa Grčkom i nakon sporazuma koji je potpisan s Bugarskom, Severna Makedonija sada u vrlo snažnoj poziciji da pokrene pregovore o pridruživanju s EU. / ibna /