INTERPOL Crne Gore izdao 62 međunarodne poternice u 2019. godini

INTERPOL Crne Gore izdao 62 međunarodne poternice u 2019. godini

Nacionalni centralni biro (NCB) INTERPOL-a u Podgorici je izdao ukupno 95 poternica u 2018. godini, dok je u prvih šest mjeseci 2019. godine, Zavod je izdao već 62 međunarodne potjernice, izjavio je vršilac dužnosti šefa službe Sektora za međunarodnu policijsku saradnju u odjeljcima INTERPOL – EUROPOL – SIRENE, Dejan Boljević, u intervjuu za crnogorske medije.

INTERPOL-ova baza podataka, prema rečima Boljevića, trenutno uključuje 292 međunarodna naloga koje je izdao INTERPOL Podgorica, ali broj se svakodnevno menja.

„Od ukupnog broja izdatih međunarodnih naloga, otprilike 198 njih izdato je za crnogorske državljane. Javna internet stranica INTERPOL-a trenutno ima osam naloga Interpola Podgorica, od kojih su tri izdata za crnogorske državljane. Važno je napomenuti da se većina međunarodnih poternica, ne samo naših, već i ostalih zemalja, ne objavljuje na Interpolovoj web stranici jer se oni koriste u policijske i pravosudne svrhe u međunarodnoj policijskoj saradnji. Takve međunarodne poternice se retko objavljuju u javnosti, tj. samo kad se procenjuje da bi to moglo doprineti pronalasku begunca“, pojasnio je vršilac dužnosti načelnika Boljević.

Kako je objasnio, u 2018. godini na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisala Crna Gora, u inostranstvu su uhapšene 54 osobe (Srbija, Hrvatska, Nemačka, Mađarska, Francuska, Austrija, itd.), a u prvih šest meseci ove godine ukupno je zatvoreno 20 osoba (Srbija, Njemačka, Francuska, Španija, Belgija itd.).

„Najveći broj osoba za kojima je NCB INTERPOL Podgorica izdao naloge za hapšenje nalazi se u zemljama u regionu, najčešće u Srbiji i Bosni i Hercegovini, kao i zapadnoj Evropi. Nemačka i Mađarska izdvojile bi se iz zapadnoeuropskih zemalja”, rekao je Boljević.

Broj međunarodnih poternica koje je Odelenje za međunarodnu policijsku saradnju INTERPOL Europol SIRENE zaprimilo  iz inostranstva se neprestano menja, ali u poslednjem mesecu najveći broj međunarodnih poternice su izdale vanevropske zemlje.

„Međutim, najdirektniji zahtevi za pronalaženjem traženih osoba na osnovu operativnih saznanja o tome da se osobe nalaze u Crnoj Gori (ciljane pretrage), Odelenje za međunarodnu policijsku saradnju INTERPOL Europol SIRENE  dobija od zemalja u regionu, uglavnom iz Srbije, a što se tiče zapadne Evrope, najviše zahtjeva ove vrste dolazi iz Nemačke”, rekao je Boljević.

Prema rečima Boljevića, najveći broj međunarodnih poternica koje je izdao INTERPOL Podgorica nalazi se na području imovinskih prekršaja, a slede krivična dela iz oblasti zloupotrebe droga, krivična dela protiv života i tela i privredni kriminal.