Intervju sa R. N. Manescu: “Istorija treba da nas približi a ne deli”

Intervju sa R. N. Manescu: “Istorija treba da nas približi a ne deli”

Na marginama 74. zasedanja Generalna skupštine UN održan je kvadriteralni sastanak ministara spoljnih poslova balkanskih članica EU: Grčke, Rumunije, Bugarske i Hrvatske. Nakon sastanka u prostorijama Stalne misije Grčke u UN, rumunska ministarka Ramona N. Manescu, dala je ekskluzivni intervju za IBNA o saradnji četiri zemlje.

Anescu je naglasila potrebu Talkana za stabilnost kroz integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, dodajući da ove zemlje imaju punu podršku Rumunije, Grčke, Bugarske i Hrvatske.

Ministrice, koliko je značajan ovaj sastanak za balkanske zemlje članice EU?

Izuzetno je važan, ne samo za nas nego i za celi region. Mi smo deo veoma važnog regiona na evropskom kontinentu. Moramo ga držati stabilnim i želimo da imamo što je moguće više uključenih država. Što se tiče zemalja zapadnog Balkana smatramo da one trebaju našu podršku, punu podršku kako bi postale članice kluba a mi smo u ovom kvadriteralnom formatu veoma spremni da im pomognemo na njihovom putu da postanu članice EU. Naravno, nivoi razvijenosti i napretka ovih zemalja su različiti, razumemo to bolje nego drugi, ali su drugačije i mogućnosti. Mi treba da ostanemo zajedno da im pomognemo.

Da li se na ovom sastanku razgovaralo o nekim drugim pitanjima?

Da, razgovarali smo i o saradnji na drugim poljima. Naravno, od svih pitanja koja se tiču EU, zapadni Balkan je možda najvažniji u ovom momentu. Takođe immo Brexit, višegodišnji finansijski okvir. Imamo mnogo tema za razgovor kao što je međusobna povezanost u regionu. I da, imamo u regionu i zajedničku istoriju i jedna od najvažnijih stvari je da ta istorija približi a ne deli naše zemlje./ibna