Investitori veruju u političku stabilnost potencijalne vlade Nove demokratije

Investitori veruju u političku stabilnost potencijalne vlade Nove demokratije

Dok se Grčka priprema za ulazak u predizborni period od mjesec dana, a vladajuća SIRIZA pokušava izbeći još jedan ponižavajući izborni poraz glavnoj opoziciji, ovaj put na opštim izborima, čini se da investitori veruju u ekonomski oporavak zemlje i buduću političku stabilnost.

Premijer Alekis Tsipras je u ponedjeljak pozvao svoju partiju SIRIZA da se pregrupiše i pokuša osvojiti glasače nakon što je izgubila izbore za Evropski parlament za 9,5 bodova, međutim, pobeda Nove demokratije sada se čini najverojatnijim scenarijem. Očekuje se da će izbori biti održani 30. juna ili 7. jula.

Grčko tržište dionica zabeležilo je u ponedjeljak veliki rast, pri čemu je generalni indeksa porastao za 6 posto, na 776,60 bodova, a rastu i dionice velikih dioničara. Najznačajnije je da su akcije banaka porasle za 11,84 odsto. U međuvremenu, dobit referentnih 10-godišnjih grčkih obveznica takođe je pao na 3% u ponedeljak, iako privremeno.

Analitičari ističu da su rezultati berze u ponedeljak dokaz poverenja koje investitori pokazuju za mogućnost formiranja desničarske vlade Nove demokratije, koju predvodi Kiriacos Mitsotakis.

Konzervativni političar se obavezao da će smanjiti poreze i pokušati ponovo pregovarati o primarnom višku od 3,5% koji je Cipras dogovorio sa grčkim međunarodnim kreditorima. Prema analizama, investitori sada očekuju da Mitsotakis oformi samostalnu vladu – čime će eliminisati političke turbulencije – i pokušati da privuče investicije u Grčku kroz politike koje će potaknuti rast.

Lokalni izveštaji ukazuju da će grčki partneri iz evrozone upozoriti vladu na sastanku Evrogrupe idućeg meseca da ne zspostavlja napore na ekonomskom oporavku. Grčki kreditori su, prema izveštajima, zabrinuti zbog toga što bi nedavna nova socijalna davanja, koja je objavila Tsiprasova administracija, mogli ostaviti rupu u budžetu.

Međutim, smatra se da će Mitsotakisova administracija biti u velikoj meri proreformna, ali će ipak tražiti bolje uslove u eri nakon finansijskog spašavanja u pogledu oblikovanja ekonomske politike./ibna