Inzko informisao SB UN o situaciji u BiH

Inzko informisao SB UN o situaciji u BiH

Bosna i Hercegovina nije uspela formirati novi saziv Saveta ministara BiH, ali ni Vlade Federacije BiH iako je od opštih izbora prošlo 13 meseci, upozorio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Inzko, u izveštaju koji je predstavio članovima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) u utorak popodne.

Visoki predstavnik je u svom obraćanju izrazio žaljenje što je proces formiranja vlade protegnut na više od godinu dana, dodajući da iako Savet ministara iz prethodnog mandata i dalje funkcioniše do imenovanja novog Saveta ministara, i dalje smeta politički proračunata i nepotrebna blokada Parlamenta BiH.

„To znači da se ne mogu usvojiti novi zakoni, uključujući budžet na državnom nivou, koji ozbiljno ograničava sposobnost zemlje da se efikasno bavi novim problemima, poput migrantske krize,” rekao je Inzko.

Podsetio je da je Evropska komisija dala svoje mišljenje o zahtevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji u maju, kada je utvrdila 14 ključnih prioriteta na kojima treba raditi.

Visoki predstavnik ističe da u BiH postoji konsenzus o njenom putu ka Evropskoj uniji, ali državni parlament, koji je zakonodavno telo koje bi trebalo da osigura provedbu reformi, ne funkcioniše jer je u blokadi.

Visoki predstavnik je naglasio kontinuiranu podelu i destabilizirajuću retoriku koja preplavljuje političku klimu. Dodao je da neki politički lideri iz RS-a i dalje daju izjave izražavajući separatističke tendencije ili predviđajući raspad BiH, dok neki hrvatski predstavnici traže teritorijalno preuređenje zemlje.

“Istovremeno, najveća bošnjačka stranka ponovo je usvojila stranačku platformu zagovaranje Republike BiH, što nije bilo od pomoći,” rekao je visoki predstavnik.

Takođe je naglasio da glorifikacija osuđenih ratnih zločinaca, koja je i dalje raširena, znatno otežava mogućnost istinskog i trajnog pomirenja među narodima.

Inzko je govorio i o formiranju novih policijskih snaga u Republici Srpskoj, za koje tvrdi da su uzbunili javnosti u BiH, zbog čega smatra da bi međunarodna zajednica trebala snažno nadgledati razvoj ove situacije.

Govoreći o presudi Ustavnog suda BiH o Mostaru i presudi ECHR u predmetu “Sejdić-Finci”, koja ostaje neispunjena 10 godina, visoki predstavnik je naglasio da bi “vladavina zakona i borba protiv korupcije trebali biti prioriteti za BiH. Visoki predstavnik je rekao da je pokušaj revizionizma ili potpuno negiranje genocida u Srebrenici sramotno, jer je to pravna činjenica potvrđena u presudama međunarodnih i domaćih pravosudnih tela, uključujući i ICTY – instituciju koje je osnovao Savet bezbednosti UN.

Visoki predstavnik je iskoristio priliku i pozvao međunarodnu zajednicu da „nastavi raditi u jedinstvu na očuvanju dostignuća u poslednje dve decenije i, pre svega, na obećanjima o boljoj budućnosti za građane BiH” .