Inzko u poseti Briselu

Inzko u poseti Briselu

Tokom posete Briselu ove sedmice, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko sastao se sa evropskim komesarom za pravosuđe Didierom Reyndersom, sa kojim je razgovarao o trenutnom stanju u pravosuđu Bosne i Hercegovine i nepoštivanju vladavine prava na domaćoj političkoj sceni.

“U svom prvom članu, Aneks 4. Opšteg okvirnog sporazuma za mir jasno kaže da BiH treba da bude demokratska zemlja koja funkcioniše u skladu sa vladavinom prava. Međutim, to se uglavnom ne poštuje. Vladavina prava mora se radikalno ojačati a borba protiv korupcije treba da postane stvarni prioritet ukoliko Bosna i Hercegovina želi da postane stabilna i prosperitetna demokratska država, izgrađena na čvrstim temeljima. To su oblasti na osnovu kojih treba donositi sud o iskrenosti političara kada je reč o njihovom deklarisanom opredelenju za put prema EU,” rekao je visoki predstavnik.

U saopštenju za javnost OHR-a se naglašava da je visoki predstavnik iskoristio ovu priliku da ukratko iznese ključne probleme u oblasti vladavine prava, uključujući i nepoštivanje odluka domaćih i međunarodnih pravosudnih institucija. Pomenuo je i stalne napade na Ustavni sud BiH – državno pravosudno telo čvrsto utemeljeno Daytonskim mirovnim sporazumom – i dugogodišnje neprovođenje presude Ustavnog suda BiH o Mostaru, kao i presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

„Desetine hiljada građana ne mogu iskoristiti svoja građanska prava jer ne mogu glasati u Mostaru i ne mogu se biti kandidati na izborima za brojne državne funkcije. Ukoliko Bosna i Hercegovina želi napredovati i zaustaviti odlazak građana iz zemlje, ona mora odlučno krenuti u rešavanje izazova u oblasti vladavine prava”, dodao je visoki predstavnik.

Sagovornici su razgovorali i o predlogu novih pravila za proširenje, situaciji u vezi sa Visokim sudskim i tužilačkim savetom i Priebeovom izveštaju.

Visoki predstavnik je takođe imao priliku da se sretne sa potpredsednicom Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Verom Jourovom, te da je podseti da pripadnici nacionalnih manjina kao što su Jevreji i Romi ne mogu biti kandidati za Dom naroda niti Predsedništvo BiH, uprkos nekoliko presuda Evropskog suda za ljudska prava koje nalažu suprotno.