Iohannis: Iskoristimo poverenje koje je Rumunija stekla predsedavanjem EU

Iohannis: Iskoristimo poverenje koje je Rumunija stekla predsedavanjem EU

Šefovi diplomatskih predstavništava i konzulata Rumunije u svetu sastali su se sa predsednikom Klausom Iohannisom u okviru godišnjeg sastanka rumunske diplomatije.

U svom govoru, rumunski predsednik primetio je da su pridruživanje zemlje Šengenskoj zoni i evrozoni ciljevi koje bi Rumunija trebalo da ostvari i iskoristi na bazi poverenja koje je stekla tokom rumunskog predsedavanja Savetom EU u prvoj polovini 2019. godine.

Predsjednik Iohannis dodao je da su se tokom njegovog mandata spoljnopolitičke akcije odvijale oko iskorištavanja nacionalnih ciljeva u interesu građana, sve veće uloge Rumunije u EU i NATO-u i jačanja korporativnih i strateških odnosa zemlje.

Pored toga, predsednik Iohannis pozvao je rumunske diplomate da daju prednost zaštiti interesa Rumuna u dijaspori, ponovivši zahtev koji je već poslao vladi a čiji je cilj da sledeći izbori budu organizovani na najbolji mogući način.

Klaus Iohannis je podsetio da je od 2015. do 2019. godine imao 25 poseta u inostranstvu te bio domaćin za više od 40 šefova država. Prema predsedniku, rumunski glavni događaj u oblasti spoljne politike na evropskom nivou u ovoj godini bio je samit u Sibiuu 9. maja i Deklaracija iz Sibiua koja je i dalje “važna prekretnica u spremnosti Rumunije da zajednički nastavi evropski projekat”. Predsednik Iohannis izrazio je uverenje da će Rumunija ostati demokratska zemlja i „ozbiljan, pouzdan i predvidljiv partner“ i da će biti „garant poštovanja Ustava“ ./ ibna