Iohannis kritikovao odluke Dancile u spoljnoj politici, podržao ono što postignuto za vreme njegovog mandata

Iohannis kritikovao odluke Dancile u spoljnoj politici, podržao ono što postignuto za vreme njegovog mandata

Klaus Iohannis, rumunski predsednički kandidat, direktno je napao svoju protivnisu u drugom krugu izbora, i bivšu premijerku, Vioricu Dancilu.

Iohannis, koji je odbio da učestvuje u debati sa protivnicom , imao je priliku da razgovara sa osam novinara, politologa i studenata, u prisustvu svojih savetnika, predsednika PNL-a i premijera, Ludovica Orbana, i potpredsednika Vlade, Raluca ​​Turcana.

Tokom razgovora, Iohannis je rekao da je tokom njegovog mandata bilo uspešnih poteza koji su značajno uticali na Rumuniju, navodeći izdvajanje 2% BDP-a za odbranu i samit u Sibiuu. Rekao je da je uspeo da se „dugo vremena“ suprotstavi Socijaldemokratskoj partiji (PSD) kako bi se Rumunija zadržala na evropskom putu u evropskom i transatlantskom skupu vrednosti. „Uspeo sam da sačuvam imidž Rumunije zahvaljujući svojoj spoljnoj politici. Uspio sam da sprečim toksične efekte vlade PSD-a”. Predsednik je naglasio potrebu za poboljšanom evropskom odbranom, ali je naglasio da struktura paralelna sa NATO-om „nikome neće pomoći“. Klaus Iohannis rekao je da se zalaže za poboljšanje odbrane Evrope, podržavanjem i modernizacijom odbrambene industrije, ali „u potpunom komplementarnosti sa NATO-om, a ne paralelno sa NATO-om“.

U oblasti pravosuđa, rumunski predsednik Klaus Iohannis rekao je da se zalaže za ukidanje Posebnog odeljenja za sudske istrage, koje bi moglo biti sredstvo „za neustavni nadzor sudija“. „Nisam stručnjak za ovu oblast, ali moje mišljenje kao jednostavnog predsednika Rumunije bilo je da nije trebalo ni počinjati formiranje ovog tela. Tražio sam i dobio mišljenje priznatih stručnjaka na tom polju, uključujući Venecijansku komisiju, Grupu država protiv korupcije (GRECO) i Mehanizam za saradnju i verifikaciju (MCV), koji su izjavili da ovo odeljenje nije potrebno,” pojasnio je Iohannis.

On je takođe naglasio da je zahtevanjem preispitivanja zakonskih rešenja o pravosuđu ili upućivanjem Ustavnom sudu uspeo da poništi 70% mera, koje bi bez njegove intervencije pomogle da se “porazi” vladavina zakona u Rumuniji. Pored toga, Klaus Iohannis izrazio je uverenje da će zakoni u pravosuđu biti popravljeni nakon parlamentarnih izbora kada bude postojala druga parlamentarna većina.

Što se tiče 5G tehnologije, Iohannis rekao je da će to pitanje biti razmatrano na sledećem sastanku Rumunskog saveta za bezbednost i odbranu (CSAT). “Pažljivo ćemo sve to analizirati u CSAT-u s novom vladom i doneti potrebne odluke kako bismo osigurali nacionalnu bezbednost”, rekao je Klaus Iohannis o reaktorima nuklearnih elektrana u Cernavodi 3 i 4 i primeni 5G tehnologije.

Što se tiče trenutnih of shore zakona, predsednik je izjavio da nije zadovoljan ni investitorima, ni javnim finansijama. S tim u vezi, naglasio je važnost pronalaženja formule koja bi bila pogodna za Rumuniju, ali koja bi i kreirala odgovarajući okvir za investitore.

Kada je reč o prebacivanju rumunske ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, predsednik Iohannis je objasnio da premijerka Dancila nema potrebna ovlašćenja da naloži transfer ambasade, u skladu sa Ustavom. „Jasno sam izneo svoj stav: mi i naši partneri verujemo da se to sada ne može učiniti jer uslovi koji su potrebni da se ambasade presele iz Jerusalima u Tel Aviv nisu ispunjeni. (…). Kao rezultat, ove akcije mogu da opišem kao amaterizam u spoljnoj politici, koji je za nas bio vrlo štetan“, naglasio je Klaus Iohannis ./ibna