Istorija ostaje osetljiva tema između Bugarske i Severne Makedonije

Istorija ostaje osetljiva tema između Bugarske i Severne Makedonije

Ličnosti u zajedničkoj istoriji Bugarske i Republike Severne Makedonije još uvek je osetljivo pitanje, a neka neslaganja ostaju, iako su odnosi poslednjih godina bolji nego ranije.

To je bilo očigledno nakon prvog – i dugo odlaganog – sastanka zajedničke međuvladine komisije između dve zemlje 10. juna, kojim su predsedavali bugarski ministar spoljnih poslova, Ekaterina Zaharieva, i njen kolega iz Severne Makedonije, Nikola Dimitrov.

Ranije je osnovana zajednička komisija za istoriju koja uključuje specijaliste iz dve zemlje, sa namerom da se dođe do usaglašenih stavova o pitanjima koja su dugo bila sporna.

Ova komisija za istoriju nije uspela da dođe do konsenzusa o Goce Delčevu, heroju u istoriji i Bugarske i Severne Makedonije. Teško je reći mnogo o revolucionaru iz 19. veka, a da ne budete optuženi da ste stali na stranu jedne od dve zemlje.

Govoreći nakon sednice zajedničke međuvladine komisije, bugarska ministarka Zaharijeva je rekla da će njena zemlja nastaviti da podržava Severnu Makedoniju kako bi dobila datum za početak razgovora o članstvu u EU, ali bi “strogo poštovala provedbu” bilateralnog ugovora o dobrosusedskim odnosima – “posebno u sekcija istorije”.

Zaharijeva je podvukla da u sporazumu o pridruživanju Severne Makedonije sa EU postoji obaveza za održavanje dobrosusedskih odnosa “i naš uslov je da se primeni sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji, uključujući i deo o istoriji”.

Dimitrov je odgovorio da je Republika Severna Makedonija “u potpunosti posvećena” ovom procesu.

„Uveren sam da to nije jednostavno zbog toga što smo potpisali ugovor, nego zato što je to vrlo važno za nas. Ohrabrili smo komisiju za istoriju da nastavi sa radom. Ovaj proces će se završiti mudrim rešenjem i prijateljstvom”, rekao je Dimitrov.

Zaharieva je rekla: “Mogu reći da su u to vreme političari prevazišli istoričare i mi već slavimo zajedno Goce Delčeva, Ilindensko-preobraženjski ustanak, svetu braću Ćirila i Metodija”.

Ona je pozvala na intenzivniji rad i jasan raspored te donošenje konkretnih zaključaka komisije za istoriju do kraja godine.

„Nažalost, komisija nije uspela postići dogovor o ličnosti Goce Delčeva. Njihov predlog nam je definitivno neprihvatljiv. Apsurdno je slaviti datume povezane sa Kominternom i Titom“, rekla je Zaharijeva.

„Mi se razumemo da to nije lako, ali s druge strane, moramo biti hrabri jer želimo samo istinu i ništa drugo. Iako se ponekad govoriti istinu čini teže nego ponavljanje laži stotinu puta. Veoma se nadam da će, pošto su dva premijera već slavili ime Goce Delčeva, istoričari iz Republike Severne Makedonije u komisiji pokazati istu mudrost“, rekla je ona.

“Ako želimo izgraditi prijateljstvo koje nijedna kriza ne može uništiti, moramo naučiti mlade ljude istini.”

Zaharieva je rekla da se istorijski problemi između Sofije i Skoplja moraju rešiti jer “ne bismo trebali unositi nerešena bilateralna pitanja u Evropsku uniju”.

“Dala bih komisiji za istoriju šansu do kraja godine, pre nego što odustanemo”, rekla je ona.

Ona je takođe ukazala da je bilateralna trgovina između Bugarske i Severne Makedonije bila stabilna u 2017. i 2018. godini, a rezultati predviđanja za prvi kvartal 2019. godine pokazuju pad na godišnjem nivou. Ministarstvima ekonomije dve zemlje rečeno je da analiziraju situaciju .

Zaharieva je ponovila da je Panevropski koridor 8, koji bi trebao povezivati Jadran sa Crnim morem, glavni prioritet ne samo za dve zemlje, već i za region.

“Pohvalno je što su dva ministarstva saobraćaja uspostavila zajedničku komisiju i već imaju vrlo jasan raspored, a koridor je dobio sredstva za koja je premijer Borisov pregovarao na Berlinskom sastanku procesa u Trstu”, rekla je Zaharijeva.

Zacharieva se lično zahvalila Dimitrovu.

„Naši odnosi, kao i odnosi naših premijera, uvek su odlični, čak i kada razgovaramo o delikatnim pitanjima. Bugarska se drži istine, iako je nju ponekad teže izgovoriti“, rekla je ona./ibna