“Istorijska” većina u grčkom Parlamentu odobrila biračko pravo Grcima u inostranstvu

“Istorijska” većina u grčkom Parlamentu odobrila biračko pravo Grcima u inostranstvu

Nacrt zakona kojim se grčkim državljanima koji žive u inostranstvu daju pravo glasa na opštim izborima iz njihovog prebivališta odobren je u parlamentu u sredu uveče.

U onome što je nazvano istorijskim glasanjem, vladin predlog zakona uspeo je da obezbedi 288 glasova za, jer su poslanici najveće opozicione stranke SIRIZA takođe podržali ovaj zakon, zajedno sa vladajućom Novom demokratijom i Pokretom promena (KINAL), Komunističkom partijom (KKE) i partijom Grčko rešenje. Stranka DiEM25 glasala je samo za određene članove zakona.

Kao rezultat toga, nacrt zakona postigao je neviđen nivo podrške, dok je vlada uspela da postigne svoj cilj ujedinjavanja poslanika te postizanja konsenzusa i kompromisa. Prema Ustavu, izmenama zakona potrebna je podrška najmanje 200 poslanika da bi se usvojili.

Grci koji trajno žive u inostranstvu od sada će moći da glasaju iz mesta prebivališta na izborima za poslanike, pri čemu će njihovi glasovi biti potpuno jednaki biračkom tijelu sa prebivalištem u Grčkoj. Broj državnih zastupnika će se povećati sa 12 na 15.

Obraćajući se Domu, premijer Kyriakos Mitsotakis ovaj dan je nazvao “istorijskim”. “Današnja sesija mogla bi se opisati kao istorijska, jer daje odgovor na dugogodišnju potražnju i trenutnu potrebu, otvarajući put za bolje sutra za sve Grke”, rekao je premijer.

„Četrdeset četiri godine i osam meseci trebalo je proći da bi se udahnuo život u članu 51 Ustava. Ponosan sam da se ovo događa na inicijativu Nove demokratije i, kako se čini, širokim unutarstranačkim konsenzusom. ”

Lider opozicione SIRIZE Alexsis Tsipras otkrio je odluku svoje stranke da podrži zakon, ističući da je inicijativu za izmenu zakona pokrenula prethodna administracija./ibna