„Istorijski šamar“ u Narodnoj skupštini Republike Srpske

„Istorijski šamar“ u Narodnoj skupštini Republike Srpske

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srpske, Dragan Lukač, izgubio je živce tokom govora u Narodnoj skupštini Republike Srpske i udario poslanika opozicije u lice.
Incident se dogodio tokom posebne sednice posvećene takozvanom „Programu reformi“, dokumentu koji je bio ključan za deblokadu nove uspostave Saveta ministara BiH. Opozicija u Parlamentu Republike Srpske smatra da dokument predstavlja iskorak na putu ka NATO-u, uprkos činjenici da je vladajuća koalicija izglasala vojnu neutralnost Republike Srpske. Optužujući srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika za izdaju, opozicione stranke, SDS i PDP, podigle su tenzije tokom Dodikovog obraćanja Skupštini.
Draško Stanivuković, jedan od najmlađih poslanika koji je bio poznat kao “čovek od incidenata”, doneo je NATO zastave i počeo da ih deli članovima Vlade govoreći kako bi ih trebali imati na putu ka NATO-u. U jednom momentu bilo je očigledno da premijer Republike Srpske, Radovan Višković, pokušava da ustane sa svog mesta ljutitog lica, ali ministar pravde, Anton Kasipović, zgrabio ga je za ruku i sprečio incident.
Sjednica je pauzirana, a nakon nastavka opozicija je optužila vladajuću koaliciju i Milorada Dodika da nisu predstavili pravi dokument u NSRS. Navodno je jedan dokument poslan u Brisel, a izmenjena kopija predstavljena je poslanicima iz Republike Srpske.
A onda se desio incident.
Ministar Lukač pokušao je da kaže nekoliko rečenica, ali je Stanivuković veoma glasno spominjao NATO. Lukač je na vrlo neprijatan način pokušao da objasni mladom poslaniku da je NATO bombardovao Srbe tokom rata 1992-1995. i da je tada ubijeno mnogo srpskih vojnika.
„Možda to ne razumete. Ako nastavite da provocirate, završićete kao ove zastave NATO“, rekao je Lukač pokazujući pod.
Na snimku je očigledno da je Stanivuković odgovorio, a Lukač ga je pozvao da se približi. Kad je to učinio Stanivuković, Lukač mu je bacio neke papire i udario ga u lice nazivajući ga “majmunom”.
Kasnije je Lukač rekao da “nije znao šta Stanivuković ima u rukama” i gurnuo ga je u pokušaju da se zaštiti od mogućeg napada.
Ostatak sednice nije bio bolji. Opozicija je uspešno provocirala Dodika koji je jednog od poslanika nazvao “konjem” i oštro napao predsjednika skupštine zbog njegove nesposobnosti da nametne red.
Stanivuković je nakon incidenta pozvao građane na masovne proteste u petak u Banjaluci da se „konačno uklone ovi zlostavljači sa vlasti“. To znači da će “Skupštinski šamar“, koji čak i nije bio preglasan, imati vrlo gromoglasan odjek u budućim odnosima u Republici Srpskoj.
Ovo nije prvi put da se Stanivuković nalazi usred bučnih protesta. Pre godinu dana, tokom demonstracija grupe „Pravda za Davida“, koja je zahtevala rešenje slučaja ubistva Davida Dragičevića, Stanivuković je bio jedan od najglasnijih demonstranata. Oko 300 građana okupilo se na mestu gde je trebalo da se održi prvi u nizu novogodišnjih koncerata i sprečili pevača da čak i izađe na scenu. Stanivuković je postao poznat po vikanju „Nema Nove godine!“. Sva tri planirana koncerta su otkazana.
Da li će se proslava Nove godine ovaj put održati ili Stanivuković ponovo planira da to spreči? / Ibna