Istraga o “evropskom saučesništvu” u nasilju nad migrantima i izbeglicama na hrvatskoj granici

Istraga o “evropskom saučesništvu” u nasilju nad migrantima i izbeglicama na hrvatskoj granici

Kancelarija evropskog ombudsmana danas je najavila da će otvoriti istragu o mogućem neuspehu Evropske komisije da obezbedi da hrvatske vlasti poštuju osnovna prava tokom izvođenja graničnih operacija, koje finansira EU, protiv migranata i izbeglica.

„Tokom godina, Amnesti International (AI) i druge organizacije dokumentovale su brojna kršenja prava, uključujući premlaćivanje i mučenje migranata i tražilaca azila od strane hrvatske policije, čije su plate možda isplaćivane iz fondova EU. Današnja najava istrage ombudsmana EU o tome kako je Evropska komisija dozvolila da se sredstva i dalje koriste bez osiguranja poštovanja ljudskih prava značajan je prvi korak ka rešavanju ovih flagrantnih zloupotreba i obezbeđivanju traženja odgovornosti“, rekla je komentarišući odluku direktor evropskih institucija Amnesti International Kancelarija, Eve Geddie.

„Nastavljajući sa finansiranjem graničnih operacija i davanjem zelenog svetla za pristupanje Hrvatske šengenskom prostoru, Komisija je odustala od odgovornosti da nadgleda kako se koristi pomoć EU i poslala opasan signal da se eklatantna kršenja ljudskih prava mogu nastaviti bez postavljanja pitanja“, dodala je ona.

Žalba Amnesti Internationala iz septembra 2020. godine, koja je pokrenula istragu, ukazuje je da je Komisija zatvorila oči pred izveštajima o upornim zloupotrebama. Takođe je otkriveno da Komisija nije uspostavila Nezavisni mehanizam za nadgledanje kako bi osigurala da hrvatske granične mere, od kojih su mnoge finansirane kroz hitnu pomoć EU, budu u skladu sa osnovnim pravima.

„Nadamo se da će istraga ombudsmana podstaći Komisiju da preduzme mere kako bi se osiguralo da pomoć EU za pogranične operacije ne omogućava dalje nasilje i zlostavljanje nad muškarcima, ženama i decom na evropskim granicama.“

Amnesti International je u saopštenju za štampu rekao da je Kancelarija evropskog ombudsmana odlučila da pokrene istragu povodom žalbe Amnesti Internationala u kojoj se ukazuje da Evropska komisija nije uspela da obezbedi poštovanje osnovnih prava u kontekstu operacija upravljanja granicama koje se finansiraju iz fondova EU.

Hrvatska je korisnik preko 108 miliona EUR u okviru EU fonda za migraciju i azil (AMIF), a od 2017. godine primila je dodatnih 23,3 miliona EUR hitne pomoći za migracije i upravljanje granicama. Hitna pomoć Hrvatskoj pokrila je velikim delom operativne troškove , uključujući zarade policijskih snaga koje su više puta optuživane za nezakonito vraćanje i zlostavljanje migranata i azilanata.

Brojni izveštaji tokom poslednje tri godine, uključujući Amnesti Internationalove, otkrili su kako je hrvatska policija rutinski napadala muškarce, žene i tinejdžere koji su pokušavali da uđu u zemlju, uništavali njihove stvari, dok su ljudima ponekad oduzimali odeću i obuću i prisiljavajući ih da satima hodaju kroz sneg i ledeno hladne reke.

U oktobru, podseća AI, Danski savet za izbeglice dokumentovao je niz slučajeva brutalnog premlaćivanja, mučenja, ponižavanja i slučajeve seksualnog napada na muškarce, žene i decu uhapšene na hrvatskoj teritoriji, što je pokrenulo pozive Evropske komisije da Hrvatska istraži incidente.