Istraga u slučaju Novartis ulazi u ključnu fazu

Istraga u slučaju Novartis ulazi u ključnu fazu

Istraga parlamentarnog odbora koji istražuje moguće intervencije u pravosuđu od strane zamenika ministra pravde Grke, Dimitrisa Papangelopulosa, u slučaju skandala sa podmićivanjem u kompaniji Novartis, ulazi u ključnu dvadesetodnevu fazu.

U narednim danima biće pozvani ključni zaštićeni svedoci da pred skupštinskim odborom, zajedno sa visokim pravosudnim zvaničnicima, svedoče u ovom slučaju, dok će ih poslanici koji čine taj odbor unakrsno ispitivati. Prema lokalnim izveštajima, narodni poslanici mogu otkriti identitete zaštićenih svedoka.

Ove nedelje će biti kompletiran spisak svedoka koji će biti pozvani. Ostaje da se vidi da li će odbor pozvati bivšeg tužioca Vrhovnog suda Grčke, Efterpija Kotzamanija. Ranije su najviši pravosudni funkcioneri Ioannis Angelis, Panagiotis Athanasiou, Georgia Tsatani i Eleni Raikou dostavili izjave o slučaju.

Dimitris Papangelopoulos seo je na vruću stolicu, jer ga je, prema informacijama, nekoliko svedoka imenovalo čovekom iz prethodne Vlade koji je pokušao da utiče na tok istrage.

Prošle nedelje je objavljeno da je bivši tužilac za žalbe Georgija Tsatani optužila Papangelopoulosa da joj je pretio i pokušao da se umeša u njen posao. Odgovarajući na ovu optužbu, Papangelopulos je rekao da je to lažno svedočenje. Bivši zamenik ministra pravde negirao je da je na bilo koji način prekršio zakon.

Ranije je bivši finansijski tužilac Panagiotis Athanasiou rekao da je “bio pod pritiskom” da optuži određene ljude. Athanasiou je otkrio da ga je Papangelopoulos kontaktirao da pita o konkretnim slučajevima za koje je istraga bila u toku. Bivša glavna grčka tužiteljica za korupciju Eleni Raikou takođe je tvrdila da je bivši zamenik ministra pokušao da se umeša u istragu slučaja Novartis.

U saooštenju, vladajuća stranka Nova demokratija govori o „SIRIZA-inoj Rasputin paradržavi“ koja je izdavala naređenja u pokušaju da utiče na tok istrage./ibna