Ankete pokazale većinsku podršku Mitsotakisovoj administraciji

Ankete pokazale većinsku podršku Mitsotakisovoj administraciji

Novo istraživanje javnog mnenja u Grčkoj pokazalo je da Nova demokratija (ND) ima dvocifrenu prednost nad najvećom opozicionom strankom, SIRIZA.

Konkretno, ND je odmakla na 17,5% u odnosu na SIRIZA Alexisa Tsiprasa, pri čemu je u ukupnom rezultatu vladajuća stranka na 40,5% podrške, a SIRIZA na 23%; sledi Pokret za promene (KINAL) sa 5,3%, Komunistička partija sa 5,1% , Grčko rešenje sa 4,5% i DiEM25 sa 3%.

Štaviše, većina ispitanika izgleda zadovoljno onim što je Kyriacos Mitsotakis kao premijer do sada uradio. Konkretno, 63,2% ispitanika reklo je da su zadovoljni njegovim radom, dok je nepovoljne stavove iskazalo njih 37,4%.

Pored toga, nekoliko meseci od pobede Nove demokratije na izborima, Mitsotakisa pogodnijim za ulogu premijera smatra 49,9% ispitanika, a samo 16,8% se odlučilo za Alexisa Tsiprasa.

Na pitanje o Vladinom upravljanju izbegličkom krizom 69,8% je odgovorilo da nisu zadovoljni postupanjem u ovoj situaciji, dok je 27,4% odgovorilo da prihvataju vladine inicijative.

Kada je reč o naporima najveće opozicione stranke SIRIZA da se reorganizuje i premesti  stranku levice u poziciju u levog centra političkog spektra, 51,8% smatra da ova stranka nije sposobna da se transformiše u modernu stranku levog centra i socijaldemokratskih stavova. Suprotno tome, 37,8% ispitanika je reklo da bi stranka mogla uspešno da napravi promenu.

Slično tome, anketa je pokazala da glasači nisu dobro prihvatili ni napore za osnaživanje KINAL-a. Ukupno 71,8% anketiranih izjavilo je da ne veruju da će nedavna konferencija stranke PASOK pojačati Pokret za promene.

Konačno, ministar spoljnih poslova, Nikos Dendias, je najpopularniji član kabineta, slede ministar zaštite građana Michalis Chrisochoidis, ministar energetike Costis Hatzidakis, ministar unutrašnjih poslova Takis ​​Theodorikakos i ministar finansija Christos Staikouras./ibna