Istraživanje agencije MRB pokazuje jaku podršku politici grčke Vladef

Istraživanje agencije MRB pokazuje jaku podršku politici grčke Vladef

Najnovije istraživanje javnog mnenja agencije MRB. koje je u ponedeljak uveče objavila STAR TV, pokazalo je veliku popularnost grčke Vlade i vladajuće Nove demokratije, koja je  konsolidovala vodstvo nad glavnom opozicionom strankom SIRIZA, od dolaska na vlast na opštim izborima u julu 2019. godine.

Tačnije, desničarska Nova demokratija ima prednost od 13 bodova u odnosu na levičarsku SIRIZA, sa 33% u odnosu na 20%. Na trećem mestu je Pokret za promene sa 5,7%, sledi Komunistička partija sa 4,7%, Grčko rešenje sa 4% i DiEM25 sa 3,1%.

Pored toga, Kyriacosa Mitsotakisa 44,2% ispitanika smatra najprikladnijim za ulogu premijera, a Alexisa Tsiprasa 24,5%. Mitsotakis je takođe najpopularniji lider političkih stranaka u celini, navodi MRB. Premijera favorizuje 44,2% ispitanika, a Alexisa Tsiprasa 30,5%.

Lider Pokreta za promene Fofi Gennimata je treća sa 21,9%, slede Yanis Varoufakis sa 20,6%, Dimitris Koutsoubas sa 19,4% i Kyriacos Velopoulos sa 19,1%.

Anketa takođe pokazuje opšte odobravanje za nedavne inicijative i političke poteze Vlade. Ukupno 55,5% ispitanika bilo je pozitivno na izbor Ekaterine Sakellaropoulou za prvu žensku predsednicu Helenske Republike, a samo 23% je izrazilo negativno mišljenje.

Pored toga, 56,9% je pozitivno gleda na odluku premijera da ponovo uspostavi Ministarstvo za imigraciju.

Kao odgovor na porast tenzija između Grčke i susedne Turske, 42,6% reklo je da je najbolji način za rešavanje bilateralnih sporova upućivanje Međunarodnom sudu pravde, dok je 28,8% reklo da bi Atina trebalo da stupi u direktne razgovore sa Ankarom. Ukupno 21,3% ispitanika reklo je da nijedna od gore navedenih opcija neće doneti rešenje.

Konačno, anketa pokazuje da 54,6% veruje da je “incident” između dve zemlje verovatan, a 39,2% ispitanika kaže da nema razloga za zabrinutost ./ibna