Istraživanje: Grci zadovoljni Vladinim odgovorom na turske provokacije

Istraživanje: Grci zadovoljni Vladinim odgovorom na turske provokacije

Grčka vladajuća stranka, Nova demokratija, povećala je svoju prednost nad najvećom opozicionom strankom SIRIZA na 14 procentnih poena, pokazala je u četvrtak anketa javnog mnenja agencije Pulse za SKAI TV.

Tačnije, vladajuća stranka sada ima podršku birača od 39 procenata (u odnosu na 38 procenata u prethodnoj anketi), a SIRIZA 25 (u odnosu na 25,5%). Pokret za promene ima 6,5 odsto, sledi stranka Grčko rešenje sa 5,5 odsto, Komunistička stranka 5 odsto i DiEM25 sa 2,5 odsto.

Kyriacosa Mitsotakisa pogodnim za premijera smatra 45 odsto ispitanika (u poređenju sa prethodnih 44 odsto), a Alexisa Tsiprasa preferira  26 procenata (nepromenjeno u odnosu na prethodno istraživanje). Ukupno 25 procenata reklo je da ne preferira nijednog od dva lidera stranaka za premijera.

Čini se da je većina ispitanika zadovoljna kako je Mitsotakisova administracija odgovorila na poslednje provokacije Turske nakon što je susedna zemlja usmerila hiljade migranata na severne granice Grčke. Osam od 10 građana zadovoljno je odlukom Atine da poveća zaštitu granica zemlje, a samo 17 procenata kaže da ta politika vodi u “pogrešnom pravcu”.

Međutim, 84 procenta reklo je da su zabrinuti zbog stava Turske i nedavnih dešavanja u pogledu migracione i izbegličke krize koja pogađa Grčku. Mišljenje je podeljeno oko namere Vlade da izgradi zatvorene centre za migrante na zapadnim egejskim ostrvima.

Na kraju, na pitanje o novom koronavirusu, 42 odsto anketiranih reklo je da je zabrinuto zbog epidemije u Grčkoj, a samo 26 odsto je reklo da nisu uznemireni ./ibna