Italijanski ministar Di Maio u poseti BiH

Italijanski ministar Di Maio u poseti BiH

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je nakon sastanka s ministrom spoljnih poslova Italije Luigijem Di Maiom u Sarajevu da su odnosi dveju zemalja dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka, Tegeltija je rekao da su ekonomski odnosi između BiH i Italije veoma razvijeni, te da u narednom periodu treba raditi na poboljšanju kulturne saradnje i unapređenju ekonomskih odnosa.

Dodao je da sa sagovornikom deli gotovo identično mišljenje o širenju EU na zapadni Blakan, ali i da bilateralna saradnja na najvišem nivou nije baš zadovoljavajuća.

“Razgovarano je o problemima vakcinacije i migracija. Pokazalo se da farmaceutske kompanije nisu ispoštovale obaveze iz ugovora o nabavci vakcina ni putem mehanizma EU ni putem COVAX mehanizma, ali u drugom kvartalu očekujemo značajno veće isporuke,” istakao je Tegeltija.

Ministar Di Maio je naveo da su dve zemlje povezane dubokim i prijateljskim vezama, te zahvalio na solidarnosti koju je BiH pokazala kada je Italija prolazila vrlo teške trenutke zbog pandemije.

Poručio je da je potrebno naterati agencije za nabavku vakcina da poštuju ugovorne obaveze prema Italiji i prema drugima.

“Nakon današnjeg susreta evidentna je potreba da se i dalje radi na razvoju već izvrsne saradnje, posebno ekonomske, gde Italija zauzima visoko mesto na listi trgovinskih partnera BiH,” dodao je Di Maio.

Također, najavio je poboljšanje kulturne saradnje otvaranjem kulturnog instituta Italije u BiH u 2022.

Di Maio je naglasio podršku Italije naporima Bosne i Hercegovine da postane deo EU i dodao da se nada da će reduzeti sve korake kako bi dobila status kandidata.

Tokom dvodnevne posete BiH, ministar Di Maio se sastao i sa članovima Predsedništva BiH, liderima oba doma parlamenta, visokim predstavnikom međunarodne zajednice i komandantom EUFOR-a.