Italijanski premijer naljutio Tursku

Italijanski premijer naljutio Tursku

Izjave italijanskog premijera Marija Dragija protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana izazvale su oštre reakcije u Turskoj.

Predsednik Velike nacionalne skupštine Turske (MET) Mustafa Sentop napisao je u postu na Tviteru da „odbacujemo i uzvraćamo na loše reči ove osobe koju je Italija iz očajanja postavila za premijera. Početnik i političar bez manira težak je i nesretan teret na plećima svoje zemlje“.

Potpredsednik Fuat Oktay napisao je u svojoj Tviter poruci: „Osuđujem nepromišljene i nemoralne izjave premijera Draghija o predsedniku naše Republike koji ceo svoj život radi u interesu države i njenog naroda, protiv je svih oblika fašizam i tutorstva i koji je pobeđivao na svakom izbornom takmičenju koje se odvijalo s velikom naklonošću svog naroda. Pozivam ga da se izvini“.

Predstavnik predsedništva Republike Ibrahim Kalin na svojoj objavi primećuje: „U vreme kada je predsednik Evropskog saveta Mišel objasnio da nema problema ili namere, izjave imenovanog italijanskog premijera Draghija o predsedniku naše Republike su neutemeljeni i bez mere. Osuđujem izjave i očekujemo da ih povuče”.

Direktor za komunikacije Predsedništva Republike Fahrettin Altun, u postu na svom nalogu na Tviteru na italijanskom jeziku, navodi: “Prelazni italijanski premijer otišao je predaleko da bi pozvao „diktatora“ Redžepa Tajipa Erdoana, kojeg je izabrao  turski narod sa 52% glasova. Najoštrije osuđujemo ovaj stil kojem nije mesto u diplomatiji. Neka Italija, koja traži diktatora, pogleda svoju istoriju“.

„Uopšte se ne slažem sa Erdoganovim odnosom prema gospođi von der Leyen. Mislim da ovo ponašanje nije bilo prikladno i veoma mi je žao zbog poniženja koje je morala da podnese. Nazovimo ih tačno onakvima kakvi jesu: diktatori, moramo biti iskreni kada iznosimo različite stavove“, rekao je italijanski premijer, izazivajući burne reakcije u Turskoj. / Ibna