Izazovi sa kojima se suočava novi predsednik Severne Makedonije

Izazovi sa kojima se suočava novi predsednik Severne Makedonije

Juče je bio prvi radni dan za novog predsednika Severne Makedonije, Stevu Pendarovskog, koji je obećao da će biti predsednik svih građana te da će biti predan integraciji zemlje u NATO i EU.

Politički eksperti kažu da će se novi predsednik suočiti s velikim izazovima, počevši od zakona koje nije potpisao njegov prethodnik, Đorđe Ivanov, uprkos činjenici da su oni izglasani u parlamentu.

Novinar Borjan Jovanovski izjavio je da su veliki izazovi za Pendarovskog u naredne dve sedmice povezani s načinom na koji će on obnoviti politički dijalog i pomoći političkim stranama da se pomire.

“Ovaj predsednik će biti posvećen promociji političkog dijaloga, jer to očekuju sve zemlje članice EU. Evropska komisija će 29. maja objaviti izveštaj o Makedoniji, dok će se takođe odlučivati i o statusu Specijalnog tužilaštva. Stoga će naredne dve sedmice biti test za Pendarovskog o načinu na koji će obnoviti dijalog i pomiriti političke strane“, rekao je Jovanovski.

Analitičar Boris Georgievski kaže da novi predsednik mora vratiti poverenje u ovu visoku državnu funkciju. „Niko ne očekuje ništa spektakularno od novoizabranog predsednika. Severnoj Makedoniji je potreban predsednik koji će težiti integraciji zemlje u evroatlantske strukture i jačanju multietničkog društva“, kaže Georgijevski.

Stevo Pendarovski je peti predsednik koji je zemlja imala od proglašenja nezavisnosti od bivše Jugoslavije. / ibna /