Izbeglice i migranti protestovali a zatim je izbilo i nasilje

Izbeglice i migranti protestovali a zatim je izbilo i nasilje

SIRIZA: Vlada je jedina kriva – Mitarakis: moguće podstrekivanje

Sukob vlade sa SIRIZA-om eruptirao je zbog protesta izbeglica i migranata koji su organizovani na Lesvosu, a koji su rezultirali nasilnim sukobom, te je policija ispalila suzavac ispred Prihvatno-identifikacionog centra u Moriji. Tokom borbi, požari su buknuli po Mitileni, ali su na sreću ugašeni. Ovi se događaji odvijaju samo nekoliko dana nakon polemike oko odluke Mitsotakisove vlade da u Lesvosu postavi plutajuću barijeru dugu 2,7 kilometara.

Glavna opoziciona stranka govori o potpunom nedostatku odgovornosti koji sramoti Grčku u inostranstvu, a nadležni ministar ostavlja insinuacije o mogućem podstrekavanju sukoba. Sve se to događa dok se situacija na ostrvima, posebno u kampu Moria, nastavlja pogoršavati, a meštani i izbeglice koji tu žive situaciju opisuju kao „džunglu“. „Mitsotakisova Vlada jedina je odgovorna za današnje incidente. Moraju da poboljšaju uslove života u izbegličkim centrima i da se smanji pritisak na ostrva“, izjavio je jedan funkcioner najveće opozicione stranke.

„Grozne slike na kojima se vide snage MAT-a (Jedinice za ponovno uspostavljanje reda) kako napadaju izbeglice koje su se žalile na životne uslove koristeći hemijske materije čak i protiv maloletnika, rezultat su potpune neodgovornosti koju je Mitsotakisova administracija pokazala baveći se izbegličkim problemom“, kaže SIRIZA u izjavi, dok slike male dece koja su napadnuta hemikalijama postaju viralne i odlaze širom sveta.

SIRIZA ističe da je “situacija u Moriji, ali i u mnogim drugim izbegličkim centrima, bukvalno tragična. Nažalost, to se dešava i posle sedam meseci grešaka, na štetu i izbeglica i imigranata, kao i lokalnih zajednica, dok sramote zemlju na međunarodnom nivou“, nastavljajući da optužuje Vladu Nove demokratije da je izbegličko pitanje gurnula u ćorsokak.

Prema stranci Alexisa Tsiprasa, Mitsotakisova Vlada, umesto plana, „nastavlja da hrani grčko društvo krajnje desnim populizmom, u rasponu od ideja poput plutajućih barijera do rasizma i ksenofobije“. Takođe ističu da bi on trebao internacionalizovati to pitanje i pozvati Evropu da preuzme svoj deo odgovornosti, a ne da „jasno izjavljuje da će životni uslovi u novim centrima-zatvorima biti takvi da će odvratiti izbeglice“.

Ministar za imigraciju i azil govorio je o neprijatnim događajima koji „potvrđuju potrebu za ubrzavanjem procedura za rešavanje azila, povratak tražilaca azila i rad zatvorenih i kontrolisanih centara“, ističući da zloupotrebe nisu ponašanje „koje je u skladu sa postupkom davanja azila “. Dalje je dodao da grčke vlasti pojačavaju zaštitne mere i razmatraju „mogućnost da su takve reakcije iziazvane“. Komentarišući najavu SIRIZA-e, on je naglasio: „Neki se možda ne slažu, ali neka znaju ovo: politika se promenila“. / ibna