Izbor predsednika Republike i odgovornost ministara uzrokuju porast tenzija neposredno pre ustavne revizije

Izbor predsednika Republike i odgovornost ministara uzrokuju porast tenzija neposredno pre ustavne revizije

Postupak ustavne revizije u Grčkoj privodi se kraju, a za ponedeljak je zakazano glasanje o izmenama članova Ustava, uz obraćanje političkih lidera i premijera. Izbor predsednika Republike i član o odgovornosti ministara izazvali su žestoku političku konfrontaciju Vlade i SIRIZE.

U stvari, danas je opozicija podnela prigovor u kojem se ocenjuje da predlog o potrebnoj većini glasova u Parlamentu i načinu izbora predsednika nije ustavan, ali je taj prigovor odbijen. „Crvena krpa“ za opozicione poslanike predstavlja odredba iz vladinog predloga da se najviši državni funkcioner bira čak i relativnom većinom. Sa manje od 151 glas.

„Predlog Nove demokratije nedopustivo podriva legitimitet, a samim tim i institucionalnu ulogu predsednika Republike“, ističu u SIRIZA. Kako ističu, ne radi se o izboru predsednika javne institucije, već o garantu države.

Istovremeno, poslanici opozicije ukazuju na opasnost da predsednik na kraju bude stranački izbor, a ne rezultat stranačkog konsenzusa, kao što je to danas slučaj.

Zajednička osnova je razdvajanje raspuštanja Doma od procesa izbora predsednika, ali SIRIZA preporučuje da se građanima prepusti izbor predsednika ako političke stranke u Domu ne postignu konsenzus. Ovaj predlog, međutim, odbacuje većina opozicije. Politički protivnici SIRIZE optužuju ih za licemerje, podsećajući da je glavna opoziciona stranka u 2014. godini iskoristila nemogućnost izbora predsednika za vođenje zemlje na izborima, koje je dobio Al. Tsipras.

Prema dobro obaveštenim izvorima, poslanici ND-a izrazili su veliku zabrinutost zbog mogućnosti izbora predsednika sa manje od 151 glasa. Poslanici iz ND čak izgledaju neodlučno da li će u ponedeljak konačno glasati za predlog Vlade. Postoje neki koji ovaj predlog povezuju sa osobom koja bi mogla da bude predložena.

Sve više poslanika otvoreno podržava kandidaturu bivšeg premijera Antonisa Samarasa. Ali, upitno je hoće li premijer čuti te glasove.

SIRIZA takođe napada vladu zbog amandmana u vezi sa krivičnom odgovornošću ministara. Al. Tsipras je u pismu predsedavajućem Odbora za ocenu Ustava tražio da u amandmane unese tumačenje da će krivična dela poput primanja mita direktno ićina pravosudne institucije, a ne pred Parlament.

ND je odbila predlog bivšeg premijera, dovodeći SIRIZU do besa, a on je optužio Vladu da pokušava da prikrije skandale, nekažnjavanje i zakopavanje slučajeva u vezi sa bivšim ministrima. “Oni to odbijaju jer su izloženi”, rekao je Al. Tsipras u televizijskom intervjuu za OPEN TV.

Najviši lideri Vlade ističu da SIRIZA nije predstavila ovaj predlog prethodnom Predstavničkom domu dok je na čelu Vlade bio Tsipras./ibna